Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ще намалеят ли цените при по-нисък ДДС за храните?

Понижаването на ДДС до 15% само ще увеличи други данъци, за да се попълни бюджета, посочи Пламен Донев, старши мениджър в "Делойт България"

гледано: 1102   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Намалението на ставката на ДДС с определен процент няма да се отрази автоматично със същия процент на цените на стоките на пазара. Идеята на КНСБ за данък печалба от 15% само ще навреди на легалния бизнес в страната, а намаляване на ДДС до 15% само ще увеличи други данъци, за да се попълни бюджета. Такова мнение изрази в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването „Бизнес старт“ Пламен Донев, старши мениджър в "Делойт България".
Още по темата

Експертът направи коментара след обсъжданите в понеделник на Тристранния съвет данъчни промени.

„Цената, по която един търговец продава, е абсолютно свободно определена – и клиентът решава дали иска да купи или не“, посочи той.

Донев е категоричен, че каквито и контролни мерки да бъдат наложени, те не могат да имат ефект.

„Не може аргументирано да се очаква, че подобно намаление ще доведе до осветляване на фирми, които работят в сивия сектор, и увеличаване на постъпленията в бюджета“, смята той.

Подобно мнение изказа и д-р Йордан Господинов от Асоциацията на производителите на рибни продукти BG Fish в предаването "В развитие" по BloombergTV Bulgaria. Според него намаляване на ДДС от 24% на 9% за рибните храни в Румъния е довел до над 50% ръст на данъчните постъпления в страната след промяната.

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не постигна съгласие по удължаването на диференцираната ДДС ставка до края на епидемията от COVID-19. Предложението на служебния кабинет е ставката от 9% ДДС да се запази в настоящия ѝ вид, а именно за храни и безалкохолни напитки, сервирани в заведенията, бебешки стоки, книги, туроператорски услуги и ползване на спортни съоръжения.

От Българската стопанска камара (БСК) настояват за въвеждане изцяло на по-ниска ставка за храни и безалкохолни напитки, но от финансовото министерство смятат, че това ще ощети хазната с над 1 млрд. лева.

„Големият аргумент против намаляване е, че автоматично ще има загуба на съществени бюджетни приходи за стотици милиони лева, предположи Донев. – Тези приходи по някакъв начин ще трябва да бъдат компенсирани, тъй като заявките на служебното и следващото редовно правителство са в посока на това, че няма да има намаляване на бюджетните разходи, и всяка една „дупка“ ще доведе до увеличение на дефицита и държавния дълг.“

В коментар за диференцираните ставки за стоки от първа необходимост в ЕС и 9% ДДС за напитки и храни в ресторантите в България Донев заяви, че още с въвеждането на изключението заради пандемията всички сектори са щели да поискат намалена ставка.

„Решението е или намаляване на ставката общо за всички стоки от първа необходимост, или връщане на единната ставка от 20% за всички стоки и услуги“, посочи експертът.

Като „напълно левичарско“ описа Донев идеята на КНСБ данък печалба да се вдигне на 15%. Според него това ще има негативен ефект върху инвестициите и бизнес средата, ще ощети предимно легалния и работещ бизнес в страната, „за да се пълнят бюджетни дупки".

„Това е много притеснително и силен удар за бизнеса. Не може да се прави връзка с предложението за световен корпоративен данък от 15%, който бе предложен от САЩ и големите икономики, тъй като то цели криенето на данъци от големите технологични компании“, съветва Пламен Донев.

По думите му в хода на преговорите за бъдещето коалиционно правителство повече се акцентира на общите идеи и точките на пресичане. „Аз поне останах с впечатление, че разговорите са лишени от ясна принципна идеологическа основа – и в този контекст поставям и данък печалба от 15%“, поясни старши мениджърът в "Делойт България".

Той определи като притеснително предложението на КНСБ за намаляване на общата ставка на ДДС на 15%, защото е обвързано с увеличение на корпоративния и личния данък на хората с високи доходи. „Това означава тотална промяна на данъчната система и би изисквала много по-голямо обсъждане“, заяви Донев.

Запитан за евентуално намаляване на акцизите върху природния газ и други енергийни ресурси заради енергийната криза, Донев коментира, че това е напълно смислен вариант, стига да бъдат спазени правилата на ЕС, и уточни, че за такова решение се изисква работещ парламент.

Защо няма съгласие за удължаване на диференцираната ДДС ставка? Какво е предложението на БТПП за 0 лева акцизна ставка за мегаватчас електроенергия, произведена от предприятия за собствени нужди? Синдикатите предлагат 15% данък печалба – какво мислят работодателите?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
0
 
3
zelka007 до: caller
преди 1 месец
там където ддс-то е диференциално , то е за сметка на много други такси и данъци ... проблемът не е в ддс-то а в кинтите дето взимат хората , особено полуграмотната част от населението , като тук не визирам тъмнoзелените , а доста по-обширна прослойка от местната популация , дето има изключително висока самооценка ... :))) ... но я бъркат няколко стотинки в цената на хляба , кенвиршите и токът ...
0
 
8
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
ДДСто за храни и лекарства само у нас в БГто е на общо основание. Навсякъде по белия свят и в ЕСто ДДСто за храни и лекарства е с по-ниска ставка. Само при нас се дере и кожата от гърба на обикновените бачкатори, че да може данъците за фирмите да са ниски. Но то бачкаторите вече взеха да ходяъ на гурбет, тук малко останаха.
2
 
3
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
намаляха ли цените като им свалихте ддс-то на кръчмите ?

Още от Икономика и политика
Петков: Има риск за газовите доставки, ако конфликтът в Украйна излезе извън контрол