IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикатите са против „стеснения обхват“ на държавната подкрепа за бизнеса

Всички производства, които понасят щети поради пазарни причини, са извън обхвата

17:51 | 23.03.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Търговията на дребно, хотелиерството, ресторантьорството, транспортът, туризмът, спортът и културата са дейностите, които ще могат да получат подкрепа от държавата за изплащане на 60% от заплатите на служителите си с цел запазване на заетостта. Това предвижда проектът на постановление на правителството за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работодатели, спрели работа поради извънредното положение. Срещу силно стеснения му обхват се обявиха КНСБ и Конфедерация на труда „Подкрепа“.

В проекта на правителственото постановление се предвижда само работодатели, които поради обявено извънредно положение със своя заповед, издадена въз основа на акт на държавен орган, са преустановили работата на предприятието, на част от него или на отделни работници и служители, да могат да получат средствата от държавата за покриване на част от заплатите на служителите си. 

Право на компенсация от държавата ще могат да имат работодателите, които въз основа на нареждане от държавен орган заради извънредното положение са преустановили работата на фирмата, част от нея или на отделни работници или служители, но не са ги уволнили. Помощта ще е 60% от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г. за засегнатото лице и ще е за максимум три месеца. А условието е служителят да бъде запазен на работа за поне три месеца след субсидията.

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов коментира, че се предвижда от мярката да се ползват само предприятия, които вече са започнали мерки по затваряне, по освобождаване на работници и т.н., тоест губи се превантивният смисъл да подпомогне съответните предприятия, така че да не се стига до затваряне или освобождаване на работници.

„Няма как от него да се възползват по-малки фирми. Не на последно място ние настояваме, средствата, които ще бъдат отпускани, да бъдат насочени директно към работниците“, посочи Манолов.

Междувременно от КНСБ също излязоха с позиция, в която се подчертава, обхватът на действие на проекта на правителственото споразумение е силно стеснен. Всички производства, които понасят щети поради пазарни причини, са извън обхвата. Пряко и косвено засегнатите фирми и предприятия са много повече.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още