IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво предвижда Законът за мерките при извънредно положение?

Без наказателни лихви и запори, специални санкции, забрани и условия за работа

23:18 | 20.03.20 г. 1
Автор - снимка
Автор
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Народното събрание прие днес текстовете на закона с мерките, които държавата ще прилага в условията на извънредното положение заради пандемията от коронавирус. Второто четене на законопроекта влезе в пленарната зала след напрегнато 8-часово заседание на правната комисия вчера, информира БНР.

Новото име на закона е: „Закон за действие по време на извънредното положение, обявено с решение на НС от 13 март“.

След 12 часа дебати парламентът реши военните да се включат в прилагането на противоепидемични мерки. Хората под карантина ще бъдат следени чрез  мобилните телефони, докато отпадне задължителната изолация.

Законът забранява посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове и ресторанти, както и в големи търговски центрове тип мол.

Рестрикциите се отнасят също и за спортни и културни мероприятия. Не се разрешават свиждания в затворите. Спират се и командировките.

Българските граждани, които планират екскурзии зад граница, задължително ще трябва да си правят медицински застраховки.

Парламентът реши още министърът на здравеопазването да може да въвежда още мерки и ограничения, определени в закона за извънредното положение.

Работодателите ще въвеждат възможност за дистанционна работа за служители, а ако това е невъзможно, трябва да осигуряват безопасни и здравословни условия на труд.

По време на извънредното положение работодателите няма да могат да пускат служителите си принудително в неплатен годишен отпуск, решиха още депутатите.

Работодателите ще могат да предоставят само платен годишен отпуск на служителите, до една втора от него без тяхното съгласие.

НОИ ще покрие 60 процента от осигурителния доход за януари на хората, чиито доходи са засегнати от въведеното извънредно положение. Това ще важи за срока на действие на закона, но не за повече от 3 месеца и за лица, които отговарят на критерии определени от правителството.

Спират да текат сроковете по съдебни, арбитражни и изпълнителни производства, с изключение на тези по наказателни дела.

Спира се обявената публична продан от държавните и частни съдебни изпълнители до отмяната на извънредното положение.

Срокът за плащане на сметките за ток се удължава от 10 на 20 дни, реши окончателно парламентът.

Не се прилагат запори на банкови сметки на физически лица и лечебни заведения, и запори върху заплати и пенсии.

Гражданите и фирми с кредити към банки, фирми за бързи пари или с дългове към комуналните дружества ще бъдат облекчени по време на извънредното положение. Това записа Народното събрание в Закона за извънредното положение, който разгледа на второ четене в петък.  До отмяната на извънредното положение спират да текат последиците от забавеното плащане на изискуеми дългове, като лихви и неустойки. Това се отнася и за предсрочна изискуемост, разваляне на договори и изземване на вещи.

Ограничават се нотариалните производства, освен неотложните.

Въпреки острите критики на БСП депутатите приеха, че армията да може да се включи в прилагане на мерките при извънредно положение - да извършва проверки за самоличност и да спират придвижването до пристигане на МВР.

Военните ще могат да използват и физическа сила, само ако това е абсолютно наложително.

Депутатите решиха още, че ще се търси наказателна отговорност за разпространение на невярна информация, а наказанието е лишаване от свобода от една до 3 години.

С новия закон за времето на извънредното положение се въвеждат нови правила за оперативните програми. Министерствата едностранно ще могат да изменят договори с бенефициенти, включително да увеличават сумата по договора, съобразно необходимостта от мерки при криза.   Ще може да се отпуска безвъзмездна финансова помощ по опростени процедури, включително без публикуване на покана за събиране на предложения.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Shadow1
преди 4 години
Уф, по мои наблюдения(и целия бизнес който доскоро протестираше срещу Н-18) качеството на законите в България дори при перфектни условия е незадоволително, притеснявам се, че сега с това положение и нужда за бързи нови закони, ще стане пълна трагедия и ще разруши икономиката повече от самия вирус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още