IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слави Трифонов: Утре изобщо няма да предлагаме за гласуване проектокабинет*

Отиваме на нови избори, твърди лидерът на "Има такъв народ“

14:35 | 10.08.21 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

От партия „Има такъв народ“ (ИТН) няма да предложат за гласуване проектокабинет.

„Ясно става, че ние направихме всичко възможно, всички компромиси и жестове към т.нар. партии на протеста, за да подкрепят правителството на ИТН, да са спокойни хората и да има правителство. Това не се случи“, каза днес лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов в заявление, излъчено по ТВ 7/8 и във Facebook.

Той определи като предателство решението на "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме" да не подкрепят предложения от него кабинет.

При това положение утре няма да предлагаме кабинет, каза Трифонов.

Той допълни, че това означава нови избори, освен ако останалите партии не сформират такова. "Разбира се, че съществува вероятността при следващите две възможности "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме" да постъпят национално отговорно и да се съберат с ГЕРБ, БСП и ДПС и да управляват заедно, както го правеха до неотдавна", каза шоуменът.

Същевременно Трифонов подчерта, че партията му ще подкрепи кандидата за президент Румен Радев на следващите президентски избори и изрази надежда, че с подкрепата на ИТН Радев ще стане президент още на първи тур.

Лидерът на ИТН благодари на всички, които не са се уплашили да застанат заедно с партията с имената и лицата си.

Припомняме, че на 30 юли българският президент Румен Радев даде възможност на поп фолк певеца и водещ на токшоу Станислав Трифонов да създаде правителство, въпреки че оставаха съмнения дали може да събере достатъчна подкрепа за прекратяване на политическата криза в държаватa.

Ситуацията е патова, защото на практика държавният глава подписа указ, с който бе внесен мандатът, а това означава, че най-вероятно няма как проектокабинетът на ИТН да не бъде подложен на гласуване. Към момента не е имало подобен сценарий, при който след успешно изпълнен мандат предложеният кабинет да бъде оттеглен.

Би следвало, след като кабинетът на предложения за премиер Пламен Николов не получи парламентарна подкрепа, да се премине към даване на втори мандат от президента. Тепърва темата ще коментират юристи, специалисти по конституционно право.

Малко по-късно от прессекретариата на държавния глава разпространиха следната позиция: „С издадения от държавния глава указ конституционната процедура по избор на министър-председател вече е в решаващата си парламентарна фаза“.

Междувременно номинираният за министър-председател Пламен Николов заяви, че ще оттегли кандидатурата си с волеизявление утре. Пред БТА Николов уточни, че ще го направи по лични причини и няма юридически пречки за това.

Антисистемното движение на Трифонов „Има такъв народ“ спечели изборите на 11 юли с минимална разлика, като сложи край на продължилото повече от десетилетие управление на бившия премиер Бойко Борисов.

Но само с 65 депутати в 240-местния парламент одобрението изискваше подкрепата на други партии. След като първоначално изключи сътрудничеството с най-големите, ИТН се насочи към преговори с т. нар. „протестни“ партии и БСП.

България потъна в политическа криза през миналата година, когато протестиращи наводниха улиците, за да изразят недоволството си срещу корупцията и настояваха за оставка на кабинета и главния прокурор Иван Гешев. Борисов се сблъска и с президента Румен Радев. Самият Трифонов даде заявка да се бори срещу неравенството, обещавайки да премахне „мафиотския модел“, който според него дава на олигарсите, свързани с организираната престъпност, влияние върху политиката.

По-рано днес от „Демократична България" обявиха, че няма да подкрепят предложения от „Има такъв народ“ кабинет.

„От самото начало казахме, че ще подкрепим само и единствено правителство, което може да направи промяна и ние днес не можем да допуснем да предадем нашите избиратели“, каза на брифинг Христо Иванов. Той подчерта, че няма как да бъде подкрепено правителство, наложено със заплахи и диктат, такова, което от самото начало показва индикации за отвореност към ДПС.

БСП също отказа да подкрепи проектокабинета на партия "Има такъв народ" (ИТН), ако не бъде оттеглено предложението Петър Илиев да стане вицепремиер и вътрешен министър. Социалистите оценяват високо положените усилия на преговорния екип за постигане на политическо споразумение, но изразяват резерви по отношение на персоналния състав на предложения кабинет и по-конкретно към кандидатурата на Петър Илиев.

Парламентарната група на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ също отказа да подкрепи кабинета на ИТН. Мая Манолова бе категорична, че на миналогодишните протести гражданите са поискали правителство на промяната, каквото не е било предложено от партията победител на предсрочните парламентарни избори. 

*Актуализирана към 16.50 часа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 2 години
Ако си предател по душа, интелектът, не е задължително да отсъства. Повече може Дългият. Явно, ако не е до интелектуален дефицит...Абе, кога човек сочи някого с пръст, останалите му пръсти, сочат другаде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 1
IMRO
преди 2 години
Превод в ефир: "Не ставаме за *** за зеле"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 1
Shadow1
преди 2 години
Толкова си може Слави, с тези конспирации, които описват някои в коментарите му приписват значително повече интелект отколкото има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Еми това беше целта :) Последните години видяхме ,че ББ нападна Цецко, Божков, Галеви, Баневи и каквито се сетиш още ... наред бяха Гришата и Домуса...... е те не са "***" парчета.... според мен си платиха и ББ отиде в небитието :) Лошото е ,че след него остана вакум и липсва твърдата ръка за решаване на проблемите ! А такива тепърва ни очакват: здравни и икономически. Дори онова смешното дето беше казал да иде министъра като глашатай и да обяснява на хората пак вършеше работа :)Така е ..... сега вакум и големите босове ще си карат работата .... а и Гешев го натискат постоянно и той нищо няма да направи срещу тези от горния списък.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 5
KP6952
преди 2 години
Господин Трифонов иска нов морал и етика в българската политика. Може ,но със заможни и богати парламентаристи. В момента дори водачите на партии не разполагат с 50000 лв свободни пари. Всеки в парламента освен заплатата и бонуси които общо на месец за някои достигат 10000 лв искат да печелят ,като бизнесмени от американският парламент. Тези партии искат освен политическа договорка и осребряване на същата. Дали парите ще отидат за партията или за група хора от нея ,те искат пари. Водачите на партии смятат ,че са уникално умни ,единствени и им се полагат неограничен таван пари за труда.Трифонов можеше да намери спонсори и да им изпълни желанието ,но разбра, че това ще са хвърлени пари на вятъра.За алчността няма спирачка освен, ако някой да не те е тренирал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 2
Asdf1234
преди 2 години
Да бъде подкрепено, може и без да гласуват за него. Наистина голям цирк, ще настане. Аз бих постъпил точно така, ако имах думата сред ГЕРБ и ДПС. Ще станат за т ...к. наистина. Ще видим на какво са способни новите ни ръководители. Ако си мълчат и не мърдат, ще са по-добри от всички до сега, за тези, които ги пожелаят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 2 години
а слави да е против... хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 1
vzhekoff
преди 2 години
Ще е голям та.ш.ак утре залата да вземе решение, както е по конституция, правителството да се гласува и ГЕРБ и ДПС да го подкрепят :) Ей тъй за сеира :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
Един Българин
преди 2 години
+++++ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 2 години
лошо за него и шефа му... добре за нас българите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още