IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И "Демократична България" няма да подкрепи кабинета на ИТН*

Решението е взето с абсолютно единодушие, обяви Христо Иванов

11:03 | 10.08.21 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

"Демократична България" няма да подкрепи предложения от „Има такъв народ“ кабинет. Това заяви на брифинг съпредседателят на партията Христо Иванов.

По думите му решението е взето с абсолютно единодушие. „От самото начало казахме, че ще подкрепим само и единствено правителство, което може да направи промяна и ние днес не можем да допуснем да предадем нашите избиратели“, каза Иванов.

Той подчерта, че няма как да бъде подкрепено правителство, наложено със заплахи и диктат, такова, което от самото начало показва индикации за отвореност към ДПС. „Не можем да подкрепим такова правителство. Нали именно това беше проблемът със задкулисието и в ГЕРБ“, риторично попита Иванов.

Според "Демократична България" предложеният от ИТН кабинет не може да бъде подкрепен само с една декларация, в която липсват ключови приоритети за ДБ, както и заявление за предсрочното прекратяване на мандата на Иван Гешев. „Няма и ангажимент за конституционна реформа, няма ангажимент за преструктуриране на КПКОНПИ, за прочистване на МВР и службите за сигурност за корупционни влияния“, добави Иванов.

Той обясни още, че липсва ангажимент за задълбочаване на интеграцията на страната в НАТО и ЕС, за енергийния суверенитет на България и либерализация на енергийния сектор, за зелени политики, ваксинация и т.н. ИТН не включват в декларацията и борбата с корупция, с  мръсните пари, влизането на страната в еврозоната, изчистването на медийната среда и други приоритети за демократите.

"При тези липси можем ли да подкрепим? Не!", заяви още лидерът на ДБ.

Относно разпределянето на постовете в кабинета той посочи, че не е коректно от ИТН, които имат 65 депутата, сами да решават какъв да бъде съставът на Министерски съвет. „И не става думи за порция, ако ще си говорим на такъв профански език. Предложенията от ИТН кабинет е най-слабият, който в България е излъчен. Не става! Най-доброто, което ние можем да кажем за тези хора, е, че не ги познаваме“, категоричен бе Иванов.

Той подчерта, че е важно какво следва оттук нататък и даде да се разбере, че "Демократична България" не се притеснява от избори.

Решението е твърдо и единодушно взето в "Демократична България", обясни още Христо Иванов. Той допълни, че политическата формация не се страхува от нови избори, но заяви, че не трябва да бъдат "горени мостове" и трябва да се започнат разговори още сега за издигнато с третия мандат правителство, което да осигури поне 6-8 месеца преди нови избори.

„Нашият призив е - дайте да седнем и да поговорим, да бъдем смирени. Дайте да спрем да атакуваме с опорките на ДПС и да си дадем 6 месеца, след които да отидем на избори. Дайте да бъдем отговорни“, допълни Христо Иванов.

„Длъжни сме да седнем и да разговаряме за правителство, в което да поканим успешните министри от служебния кабинет, правителство, което да преведе страната пред задаващата се вълна на коронавируса, през това да се приеме бюджет, да се преизчислят пенсиите, да направи и прокара съдебната реформа, в степента, в която е възможна“ каза още съпредседателят на ДБ.

Христо Иванов отказа да коментира обвиненията, че от ДБ ще носят отговорност за нови избори в страната, отправени вече от ИТН. Според него не трябва да бъдат горени мостове, а съставяне на правителство все още е възможно в рамките на 46-то Народно събрание.

"Наистина искахме да успеем с първия мандат", каза Иванов.

Припомняме, че в понеделник парламентарната група на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ обяви, че няма да подкрепи предложения от „Има такъв народ“ кабинет. От партията на Мая Манолова определиха част от кандидат-министрите като „абсолютно неприемливи“, визирайки номинирания за вицепремиер и вътрешен министър Петър Илиев.

От най-малката парламентарна група изразиха недоволство и от факта, че партията мандатоносител не е предложила и официален писмен документ за поемането на отговорност за политики, а само декларация, в която, според тях, няма конкретика, а единствено „намерения и добри пожелания“. 

От БСП също настояват мандатоносителят да преосмисли решението си за кандидата за вицепремиер и министър на вътрешните работи Петър Илиев. Днес ще има Национален съвет на партията, на който да бъде решено дали социалистите ще подкрепят все пак кабинета на „Има такъв народ“ въпреки кандидатурата на Петър Илиев.

Допълнено в 11:25

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 4
khao
преди 2 години
и аз... и ше повторя! трудно се реших, но не съжалявам за избора си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 2 години
не всичко е по сценарии разбира се... няма как да го наредиш толкова добре... ясно ми е... По сценарии е само главния стори лайн... другото е импровизация, и не е чак толкова елементарно :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 3
Asdf1234
преди 2 години
Христос Ивановски меси ръчно един черен хляб. Вече хвана една риба в залива на Доган. Сега, ще ни нахрани. Вино за всички ни... *** защо, ли си толкова слабо ум стен, само влюбен, само г лу пак. Грозни к
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
то който е гласувал за него не смее да се похвали ... :))) ... според мен се филмираш вповече , нема хич некакви сложни и заплетени схеми , няма сценарии ... всичко е доста елементарно дори , няма кой да се пъне за такива неща толкова засукано ... малко е на самотек даже работата , то затова такива като Бащицата и ко. ... се наместват и намъкват по тър.лъ.ци ... и понеже ти се струва нереално да се случва чак такава прозззтотия и започваш да си мислиш за сценаристи ... ние сме си виновни с безотговорното си отношение и безхаберие към "общите" неща и хората на които поверяваме решенията ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 5
penman
преди 2 години
ДБ са по-големи лъжци и мошенници от ИТН, а като крадци са се доказали безапелационно по времето на ментора им Иван Костов! Те са най-големия тумор на българската политическа сцена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
не съм търсил снимки дядя вова , възможно е да се е прецакал нещо . нали по едно време беше се фанал на дърти години да тренира фитнес усилено . ама разните добавки дето гълташ за ставите и мускулната маса и енергия , едно е да си на 19-20 и да ги смелиш , друго е на 50 ... имам познати си изпопрецакаха кой сухожилия , кой стомах , имам един познат си замина от панкреаса пак от такива гл.у.постинки ... той и кинти е имал да му карат от разни екзотични дестинации разни вълшебни билета , дето са забранени в ЕС ... :))) ... според мен е възможно да си е самопрецакал здравето ... знам ли ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 5
V.At.
преди 2 години
Нали знаете защо електората гласува за Борисов:"Аз съм *** и вие сте *** затова се разбираме!"При Слави е същото, но той превъзхожда Борисов по един особено важен фактор - пее чалга, а Борисов не може!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
mrynmryn
преди 2 години
Имах предвид да е избрано правителството, министри и тн..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 2 години
за кой говориш... всичките към този момент са В избран парламент!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
Това май ще е първата партия, загубила гласове, без дори да е била в избран парламент (опозиция или не).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още