IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След тежката зима и сушата удари пчеларите

Не е изключено повишение в цената на меда през следващите месеци, коментира председателят на браншовата асоциация

09:40 | 25.10.12 г.
След тежката зима и сушата удари пчеларите

Пчелари от различни краища на страната се оплакват, че след тежката зима, природата е подготвила и нов удар срещу тях – сушата. Ситуацията е много тежка в Южна България, коментира пред Investor.bg Младен Котларски, председател на Асоциацията на пчеларите професионалисти в България.

Има сигнали от Шуменско и Свищов, където добивите от пчелно семейство са около 8 килограма, при нормални добиви от между 10 и 12 килограма.

„На места, където е имало превалявания през лятото, проблемът не е толкова сериозен“, коментира още Котларски.

Изкупните цени засега останаха същите, а цените на всички други продукти се повишават. Горивата  трайно поскъпнаха, а за пчеларите те са сред основните разходи. Затова и Котларски не изключи повишение на цената на меда на пазара през следващите месеци. 

Преди броени дни от Министерство на земеделието и храните (МЗХ) съобщиха, че има рекордна усвояемост на бюджета за пчеларите през 2012 година. Отпуснати са 5,36 млн. лева по 1073 заявления, или 82% усвояемост на предвидените средства.

Готвят се документите и за новия прием за 2013 година. Очакванията са началото му да бъде обявено около средата на ноември.

Според представителите на Асоциацията на пчеларите професионалисти тези средства не са достатъчни. Те се оплакват и от липсата на действия срещу синдрома „празен кошер“. От министерството дори не признават за наличието на подобен проблем. „В цял свят има, само тук не. Възможно ли е?“, коментира Младен Котларски.

В Западна Европа и САЩ има разработени програми за опазването на пчелите, защото тяхната продукция, медът, е много малка част от дейността, която те извършват. Периодично Европейската комисия разширява списъка със забранените селскостопански инсектициди и пестициди, които разболяват и убиват пчелите.

Пчелите имат незаменима роля в селското стопанство чрез опрашването на различните растения, припомни още Котларски. „А ние умуваме дали пчелата е животно или не, тъй като това е основна пречка при преговорите за подпомагане на сектора в МЗХ“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още