Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Социалните помощи за безработни се запазват и при сезонна земеделска работа

До края на октомври заплати по договори за сезонна заетост няма да се считат за доход при определяне на размера на социалните помощи, реши кабинетът

Социалните помощи за безработни се запазват и при сезонна земеделска работа

Снимка: Pixabay

Безработните, които сключат трудов договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа съгласно влезлите в сила от 14 май промени в Закона за здравето, ще запазят правото си на месечни социални помощи, реши кабинетът на днешното си заседание.

Регистрираните безработни ще имат право и на помощи за отопление, ако отговарят на всички други условия и изисквания за получаването им. Запазването на правото на подкрепа се гарантира с промени в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, които бяха одобрени от правителството.

Съгласно измененията в срок до 31 октомври 2020 г. трудови възнаграждения и свързаните с тях плащания от сключени трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа няма да се считат за доход при определяне на размера на социалните помощи. Това гарантира на безработните, започнали такава работа, че няма да бъдат лишени от месечно социално подпомагане, което са получавали до този момент. Ако подадат заявление-декларация за целева помощ за отопление, превишението на доходната граница в резултат на получените възнаграждения, няма да бъде основание да им се откаже помощта, уточняват от пресслужбата на Министерския съвет. 

Още по темата

С измененията се създават условия за насърчаване на трудовата активност на безработните и включването им на пазара на труда, както и за повишаване на техните доходи, без да губят правото си на социално подпомагане. Същевременно се подпомагат земеделските производители за по-лесното намиране на работници в сезона на прибиране на реколтата.

В последните две седмици се наблюдава трайна тенденция повече хора да намират работа на ден, отколкото да се регистрират като безработни в бюрата по труда, сочи справка на Министерството на труда и социалната политика.

В последната седмица от извънредното положение средно по 1 225 души на ден са били устройвани на пазара на труда, а от 25 до 29 май броят им се е увеличил с 26% - до 1 547 на ден.

В същото време дневно се регистрират по средно 1 000 безработни, колкото бяха и преди кризата. Ако тази тенденция се запази и през юни, близо 60% от безработните ще намерят работа, включително в сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството, очакват властите.

В последните седмици на юни трябва да стартира и нова възможност за наемане на регистрирани безработни. Ще се изплащат субсидии на работодателите в размер на минималната работна заплата и осигуровките за до 3 месеца. Общо 160 млн. лева са отделени за тази мярка.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Бойко Борисов ще бъде разпитан в прокуратурата заради Бобоков