IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стефан Янев: Бизнесът и икономиката трябва да работят

Решение за това как ще се продължи с мерките ще бъде взето днес или утре, каза премиерът

10:32 | 31.08.21 г. 40
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Бизнесът и икономиката трябва да работят. Смятам, че всеки от нас е достатъчно отговорен, за да предприеме нужните мерки и да се предпази, каза служебният премиер Стефан Янев пред Нова телевизия.

Той подчерта, че решението как да се продължи с управлението на COVID кризата ще бъде взето днес или утре.

„Многократно съм казвал, че управлението на здравната криза е в ръцете на здравните власти. То е в ръцете на здравният министър, епидемиологичния съвет и доц. Кунчев. Решенията, които предстоят да бъдат взети, ще бъдат максимално добре обосновани на база на наличната информация”, обясни Янев.

Служебният премиер посочи, че в здравния съвет влизат различни хора, които трябва да намерят баланс и вероятно ще има и недоволни граждани от решенията. „Важно е обаче да се отговори на повече хора. Политическото решение ще вземе министърът на здравеопазването. Той е най-близко до тематиката на проблема и притежава най-голямата експертиза по темата”, обясни министър-председателят.

„Служебното правителство функционира по правилата на демократичното функциониране на държавата. Ние демонстрираме, че то е колективен орган и решенията се взимат по компетентност. Не е необходимо министър-председателят на бъде едноличен лидер и да взима еднолично решения. В случая няма решение, защото то се подготвя и ще бъде взето в рамките на тази седмица. Не знам за каква неизвестност се говори. Въпрос на труден баланс е да се вземат такива решения, защото целта е максимално да не се пречи на бизнеса и икономиката да работят. Всички трябва да бъдем социално отговорни, когато сме в социална среда“, заяви премиерът. 

Той подчерта, че подготовката на болниците и техният капацитет е коментиран в плана за справяне с пандемията и при необходимост те ще имат възможност да увеличат капацитета си.

Премиерът добави, че на много публични места, където се събират големи групи от хора, мерките не се спазват. Именно това ще е причината за затягането на мерките, именно по тази линия, обясни Янев. Министър-председателят отново подчерта, че не е необходимо хората да имат усещане за принуда да се ваксинират, защото държавата не предвижда такива мерки.

Струпването на много хора на едно място е най-големият проблематичен момент в оценката на всички епидемиолози към момента. Затова и първите мерки, които са предложени и решението, което ще бъде взето, са за ограничаване на такъв тип събития – частни или обществени, където се събират големи групи от хора, заяви премиерът.

„Има държави, които въведоха задължителна ваксинация за определени места и професии. Ние нямаме такова намерение или решение. В изпълнение и на Конституцията, и на законите ние не предвиждаме такъв тип мерки, които да задължават хората да се ваксинират. Такова решение няма. Не сме питали Конституционния съд и не е необходимо да обсъждаме тази тема на този етап и не се обмисля такъв тип решение“, категоричен бе Янев.

Относно политическата ситуация в страната той посочи, че ако се наложи, би поел ролята на премиер и в едно следващо служебно правителство. „Все пак това е решение на президента“, каза Стефан Янев. По думите му е очевидно, че странта ни се намира в политическа криза, след като за пореден път не може да излъчи кабинет. Той добави, че служебното правителство си върши прекрасно работата и това е така, защото има екипност и единна визия за бъдещето на страната.

„Oчeвиднo ce нaмиpaмe в eднa пepмaнeнтнa пoлитичecĸa ĸpизa. Kpизaтa e нa пoлитичecĸoтo лидepcтвo и пpeдcтaвитeлcтвo, имa тотална липca нa вpъзĸa мeждy пapтиитe и oбщecтвoтo. Имeннo тaзи нишa мoжe дa бъдe зaпълнeнa oт eдни eвeнтyaлни нoви пoлитичecĸи пpoeĸти”, oбяcни Янeв.

„Разбира се, че аз бих гласувал за хора като Асен Василев и Кирил Петков. Дали те ще участват в такъв проект, предстои да видим. Аз бих се включил във всеки един проект, който работи за България. Етикетите трябва да бъдат загърбени. Време е в политическото говорене персонализацията да не взема водещо място. Партиите са сдружение от хора с еднакви мисли и цели. Те не принадлежат на един човек”, посочи премиерът.

Според него всичко е възможно и този проект би могъл да се яви и на следващите избори и това е въпрос на технология. „Не съм подготвен да ги дискутирам, защото не съм правил такова проучване. Предстои да видим“, ,посочи Янев.

Относно мигрантската вълна той коментира, че е взето е решение за задействане на един механизъм на НАТО за бързо реагиране.

„Всички анализи сочат, че ситуацията ще предизвика сериозна мигрантска вълна. Ние работим активно в това направление и вече сме взели адекватни мерки”, обясни премиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

40
rate up comment 2 rate down comment 0
julian12
преди 2 години
Ваксинираните взеха да умират вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 2 rate down comment 1
julian12
преди 2 години
Щом става въпрос да много пари, става въпрос да много власт, а щом става мъпрос за много власт, става въпрос за диктатура. Историята не лъже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 0 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
да, ама доверието е пари.тука става въпрос за много доверие, значи иде реч за много ПАРИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
... и ще допълня с още пояснения, зада няма пак сравнения с дискети, дискове и перфокарти... няма как за една година да изчета всичката медицинска литература, че да стана самоук лекар и да съм компетентенмпо темата.... за това ти говоря че става дума за ДОВЕРИЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 2 години
незнам от къде извади това нелепо сравнение... и кви дискети ти говорят, Това което искам да кажа е... че сега сме свободни и имаме право на избор ... ако щеш и правото да си избера как да умра.. разбирам, че си възпитан в порядки от времето на комунизма и това което ти говоря е малко трудно за разбиране, но ние сме следващото поколение, за които човека е личност, а не ресурс ( при. за гасене на реактор. с пясък).... 100 пъти ти казах, че ваксинирането е вид висша форма на доверие, а не ценз за научна степен или дипломна работа по ядрена физика... и още в началото ти казах и че у нас кампанията ще претърпи провал...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
хаха ... викаш афганистанец висящ на капака на колесника на излитащ самолет , въобразяващ си че така се лети , и българин , който не се ваксинира , щото ще му вкарат дискети в мозъка , са различни неща ли ... ?! ... питай някой от роднините на тези 109 починали само вчера от ковид ... :))) ... питай ги какво са си мислили за да не са се ваксинирали ... *** и питай , ей я патологията в пироков или александровска къде е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 6 rate down comment 2
khao
преди 2 години
ако беше по тошево време досега всички да сте с 4-та доза ....Именно... но не е, вече имаме права и сме свободни ! за това пискаме, аз щеше да се ваксинирам... но свободния човек в мен ми пречи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
няма вързка между двете неща...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 2 години
непозна две от две, 1во аз не съм антиваксър.... 2ро утре започвам нова работа в американска фирма... никой не ме е питал дали съм ваксиниран.. и дали ще се... през дедовия им е ... кой нормален ще загуби читав кадър в тази липса, заради некви провалени политици и техните недъгави напъни да ни 'спасят'
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 2
abdul
преди 2 години
goodtimes.my lol :))аз такива линкове не отварям.сигурно е нещо за ковид.. или?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още