IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът отмени отнемането на лиценза на „Еврофутбол“

В решението от 1 юли се посочва, че преустановяването на дейността на фирмата е причинило вреди на всички служители, партньор и клиенти

11:36 | 03.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Административният съд в София отмени отнемането на лиценза на „Еврофутбол“. Това става ясно от решението на магистратите, което бизнесменът с 18 обвинения Васил Божков публикува в профила си във фейсбук.

„Хунтата съсипа българска компания на четвърт век. Хиляди служители и партньори на „Еврофутбол“ останаха без работа и доходи“, написа хазартният бос, който от месеци се укрива в Дубай.

Припомняме, че през март Държавна комисия по хазарта (ДКХ) отне временно за 3 месеца  издадените лицензи на „Еврофутбол" ООД. Това бе поредна фирма за залози, свързана с Васил Божков, която остана без лиценз.

В решението на Софийския административен съд от 1 юли се посочва, че преустановяването на дейността на „Еврофутбол“ е причинило вреди на всички служители, партньор и клиенти. „Оспореното решение е издадено при съществени нарушения административно производствените правила и в противоречие с материалния закон“, се казва в аргументите на магистратите. 

Според магистратите ДКХ няма правомощия да поиска от жалбоподателя обезпечение на публичното му задължение преди същото да е установено. Едва при установяването му по безспорен начин, жалбоподателят има възможност да представи обезпечение в размер на главницата и лихвите. Същото се предоставя пред органа по изпълнение, т.е. публичния изпълнител, а не пред ДКХ. Непредставянето му се удостоверява със съответно писмо от НАП до ДКХ. Едва тогава може да се приеме, че не е представено обезпечение в размер на главницата и лихвите за просроченото публично задължение. В случая този ред не е спазен.

Софийския административен съд задължава ДХК да заплати на „Еврофутбол“ сумата от 50 лв. разноски по делото. Решението на съда подлежи на обжалване.

„С решението си съдът показа, че отнемането на лиценза на Еврофутбол е напълно незаконосъобразен акт и за пореден път изобличи методите за държавен грабеж“, коментира Божков в социалната мрежа. 

Съдът не се е занимавал с частта от жалбата на "Еврофутбол", в която се иска обявяване на мярката като несъразмерна. Причината отново е фактът, че задължението на дружеството и неговият размер не са доказани.

Междувременно бивш служител на МВР, който в последните години се е грижил за охраната на укриващия се в Дубай обвиняем за 18 престъпления Божков, е задържан тази сутрин при спецоперация, съобщи БНТ.  Операцията е проведена на два адреса в София - в дом в кв. Симеоново и в офис на охранителна фирма на ул. "Черковна".

По-късно телевизията уточни, че става дума за Славчо Марков, който, по информация на медиата, през последните три години е бил един от тримата най-приближени до Божков.  По неофициална информация на БНТ акцията има връзка с проследяването и заснемането на един от наблюдаващите прокурори по разследванията срещу Божков. Преди седмица той публикува във профила си във "Фейсбук" снимка на зам.-шефът на спецпрокуратурата Ангел Кънев на излиза от сградата на НАП. Тогава Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) с декларация нарече публикуването на снимките "криминален натиск".

Официално Специализираната прокуратура съобщи по-късно, че "извършва действия по разследването за събиране на доказателства във връзка с текущото разследване за извършени криминални престъпления от обвиняемия В. Б." Освен в София се претърсват адреси и в Сандански, в това число в офисите на търговско дружество, свързано с В.Б. Целта е да бъдат иззети доказателства, "относими към предмета на делото".

Божков е обвинен за 18 престъпления, но не се уточнява за кое точно от тях се събират доказателства.

"Специализираната прокуратура пак влезе в ролята си на наказателен отряд. Задържани са мои бивши служители. Сред тях е и 70 годишен адвокат. Причините отново са непознати за българските и европейски закони. Ако целта на хунтата е да арестуват всички, които ме познават или подкрепят, ще трябва да построят още много затвори", коментира отново във Facebook Божков. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още