IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът решава дали да възобнови процедурата по несъстоятелност на „Химко“

Искането е на "Булгаргаз" и НЕК заради неплатени дългове на фирмата

15:40 | 13.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
Съдът решава дали да възобнови процедурата по несъстоятелност на „Химко“

Състав на Окръжния съд във Враца ще заседава утре по дело за възобновяване на процедурата по несъстоятелност на "Химко". Делото е възбудено по искане на основните кредитори на торовия комбинат "Булгаргаз" ЕАД и Националната електрическа компания (НЕК), съобщи говорителят на съда Снежана Наумова, цитирана от БТА.

Причината за искането на "Булгаргаз" и НЕК за подновяване на процедурата по несъстоятелност е,че не се изпълнява одобреният от съда оздравителен план на дружеството "Ново Химко", както и че не се плащат признатите задължения към двете компании, посочи Наумова.

Оздравителният план беше одобрен от съда през 2007 г., когато "Ново Химко" получи собствеността върху "Химко" и се задължи да изплати редуцираните дългове към "Булгаргаз" в размер на почти 54 млн. лв. и към НЕК - над 21 млн. лева, плюс други задължения към работници и кредитори.

Готова е и назначената от съдебния състав специализирана съдебна експертиза, която трябва да покаже какво е изпълнението на оздравителния план, посочиха от съдебната палата.

По данни на ръководството на "Ново Химко", след 2007 г. са изплатени 3 млн. лева задължения към работниците на завода. На бившата Агенция за държавни вземания са платени още 5,5 млн. лева задължения към държавния бюджет, а на "Булгаргаз" са върнати 1,3 млн. лева и почти 600 хил. лева - на НЕК.

Съдът трябва да разгледа и внесения изпълнителен лист за над 20 млн. лева от НЕК, както и молбата на Националната агенция по приходите да бъде присъединена към основните кредитори.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още