IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тютюнопроизводители недоволстват, че качеството на продукцията им се подценява

Изкупвачи обаче твърдят, че са въвели обективна система за оценка на качеството

10:10 | 18.11.13 г.
Тютюнопроизводители недоволстват, че качеството на продукцията им се подценява

100 милиона лева за тютюнопроизводителите са гарантирани в Бюджет 2014. Парите са с 20% повече спрямо миналата година. Тютюнопроизводителите обаче се оплакват, че масово качеството на тютюна им се подценява – нарочно се поставя в по-ниска категория и така цената му се понижава драстично, съобщи БНТ. 

Байрам Дерменджиев, представител на фирма изкупвач, коментира обаче, че при тях е въведена система за оценка на продукцията, при която не може да се допусне грешка по отношение на качеството.

Сега тютюнопроизводителите са притеснени, че изкупната кампания се бави. Според тях така им риск да се развали стоката. Според изкупвачите пък все още няма готов тютюн, заради климатичните условия.

Производителите ще настояват за увеличение на премиите от държавата. Те са изчислили, че за целта трябва да се заделят 300 – 400 млн. лв.

Отговорът от страна на държавата е, че ще се следи да за картелни споразумения при изкупуването на тютюн и при нарушения ще се налагат санкции.

Припомняме, че от следващия програмен период в ЕС трябваше да бъде прекратено финансирането на тютюнопроизводството с държавни и с европейски средства. Заради липсата на алтернатива в някои селски региони, обаче, това ограничение се отлага.

Държавите в общността могат да отпускат средства от националните си бюджети за производителите, като за конкретните суми правителствата получават разрешение от Брюксел.

В дългосрочен план политиката на ЕС е насочена към ограничаване на тютюнопушенето и това се отразява на производството на тютюн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още