Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Тотален хаос с наредбата за касовите апарати

Бизнесът вещае пълен апокалипсис, ако финансовото министерство не даде отсрочка и не промени част от текстовете

Тотален хаос с наредбата за касовите апарати

Снимка: БСК

Бурята в чаша вода, която се заформи от влизането в сила на новите разпоредби от Наредба Н-18/2006 за фискалните устройства, е напът да се превърне в истинско бедствие. Такова е основното заключение от провелата се днес отворена дискусия по темата, организирана от Българска стопанска камара (БСК). На срещата бяха поканени представители на компетентните институции и на браншови организации от всички сектори на икономиката.

Представители на Националната агенция за приходите (НАП) и Министерство на финансите (МФ) обаче липсваха.

„Празният стол тук е за Министерството на финансите, любезно поканени днес. Смятам, че понякога хората, присъствайки, говорят безсмислени неща, а други, отсъствайки, казват страшно много. Така че благодаря на министър Горанов“, каза при откриването на форума председателят на БСК Радосвет Радев.

Бизнесът е категоричен, че идеите на новите разпоредби са много добри, но реализацията им в подзаконовия нормативен акт, е напълно „варварска, некадърна и на места граничеща с умишлена злонамереност“. Фирмите твърдят, че изискванията за касовите апарати и софтуерът към тях няма по никакъв начин да засегнат сивия сектор и всеки, който и досега е бил нелегален, ще остане в сянка. От нереалистичните срокове обаче ще пострада легалният и коректен бизнес.

„НАП е сбъркала почти във всичко, свързано с промяната в изискванията за софтуера на касовите апарати. На първо място администрацията не трябваше да прави от бизнеса свой противник, а свой съюзник в тази тема, защото светлият, нормален и прозрачен бизнес в България има абсолютно същия интерес сивите парични потоци в икономиката да изчезнат“, каза Радосвет Радев, председател на БСК.

Малко по-късно днес министърът на финансите не изключи да бъде удължен срокът, в който фирмите, регистрирани по ДДС, трябва да сменят касовите апарати и софтуера с цел печалбите да бъдат отчитани в реално време. "Ако се установи, че действително няма да успеят да се справят, можем да проявим гъвкавост, но все още в диалог работим с бизнеса, за да установим достатъчен ли е срокът.  Дотолкова, доколкото не сме чули упреци към самата наредба, само по отношение на сроковете, ще ги дебатираме. Ако се окаже, че обективно не могат да се справят, ще проявим гъвкавост, разбира се, в това отношение, защото не можем да рискуваме търговския оборот", каза той, цитиран от БНР. Горанов беше категоричен, че предмет на обсъждане е единствено и само срокът за влизане в сила на новите правила.

Главният финансов директор на БСК Станислав Попдончев представи резултатите от експресно онлайн допитване, осъществено от БСК в периода 6-10 февруари т.г., в което са се включили 2493 фирми. Според анкетираните средната инвестиция за всяко устройство, подлежащо на промяна (вкл. разходите за Софтуер за управление на продажбите в търговските обекти, по-известен като СУПТО), ако са необходими, е 2423 лв., а средният срок за въвеждане на СУПТО в експлоатация (вкл. закупуване, въвеждане в експлоатация, обучение на персонала) е 18 месеца. За сравнение, Наредба Н-18 предвижда 6-месечен срок, при това на фона на неясни формулировки, които не позволяват на разработчиците на софтуер да предложат на пазара подходящия СУПТО.

Анкетата на БСК показва още, че 78% от респондентите използват СУПТО, 54% от са запознати с изискванията на Наредба Н-18, но 44% имат само частична яснота, а това възпрепятства прилагането на изискванията в определените срокове. На този фон не е изненадващо, че 65% от анкетираните заявяват, че няма да успеят да изпълнят изискванията на Н-18 в нормативно определения срок (31 март 2019 г.), а други 27% се затрудняват да преценят. Едва 8% декларират готовност да отговорят на изискванията в срок.

95% от участниците в анкетата декларират, че не са подменили своя софтуер, а като основни причини за това посочват неясноти в Н-18, необходимост от цялостна преработка на софтуера и промяна на цялостната бизнес логика, както и липсата на одобрен от НАП софтуер, който да може да отговори на конкретните нужди на бизнеса. 

Още по темата

Едно от големите притеснения на бизнеса е свързано със заложеното в Н-18 задължение за свързване на софтуера с касовите апарати и предоставяне на source-кода, който представлява обект нa интелектуална собственост. 71% от анкетираните заявяват, че имат притеснения от изтичане на чувствителна фирмена информация, съдържаща се в използвания от тях софтуер, вкл. рецептурници, търговски надценки и отстъпки, лични данни на клиенти и пациенти (при личните лекари), и т.н.

Търговската тайна на стотици фирми е изложена на потенциална опасност, категорични са работодателските организации. Софтуерни фирми също изразиха притесненията си, че се отваря врата, през която лесно може да изтече конфиденциална информация като ноу хау, рецепти, кодове, списъци с доставчици и т.н.

Според анкетата на БСК повечето фирми заявяват, че са им необходими между 12 и 18 месеца, за да емплемнтират новите разпоредби. Почти всички фирми (95%) са заявили, че не са готови да отговорят на изискването с променен касов апарат от 31 март тази година, което се отнася за регистрираните по ДДС.

Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация предупреди, че половината от бензиностанциите в страната няма да са готови да изпълнят новите изисквания за касовите бележки. Според последните промени в наредбата за отчитане на оборота чрез фискални устройства до края на март върху касовите бележки от бензиностанциите трябва да се отпечатват и размера на ставките по ДДС и акциза, както и цена без акциз и ДДС и покупната цена, на която горивото се доставят в обекта. 50% от бензиностанциите няма да могат да изпълнят това изискване и ще бъдат принудени или да затворят, или да работят незаконно, обясни Бенчев.

Поставянето на срока 31 март за изпълнение на тези изисквания е абсурдно, тъй като до 30 юни бензиностанциите трябва да сменят използваните от тях Електронни системи с фискална памет (ЕСФП), чрез които отчитат оборота. Те бяха задължени да направят това с предишните промени в наредбата за отчитане на оборотите. За да бъдат изпълнени новите изисквания в кратък срок, трябва да бъде актуализиран софтуерът на всички бензиностанции в страната като все още не е ясно точно как може да стане това и колко ще струва. „Няма логика и смисъл в тази спешна промяна, при положение че само след три месеца пак ще трябва да бъдат сменени всички системи за отчитане на продажбите на горива“, каза Светослав Бенчев

Според Ясен Танев от Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер програмистите не са в състояние да разработят необходимия код за касовите апарати заради кратките срокове.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (14)

   1| 2    
0
 
6
 
14
преди 2 месеца
Толкова администрация, паразити - това ще раждат.
0
 
12
 
13
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
В държава, която е контролирана от мафията, сивата икономика изглежда като розова, а Бялата сме Балъците, дето плащаме целия масраф!
0
 
18
 
12
doba до: zelka007
преди 2 месеца
Зелка, един пример и от мен.

Моя позната работи не в НАП, а в инспекция по труда, не съм сигурен какво точно. Та тя ми разправя, отиват в малко планинско село и почват по чаршията отгоре-надолу. 1000-2000...-5000лв глоби! Нито едно не пропуснали по нейните думи! Нито едно!!!
Та попитах аз:
- Чакайте бе, знаете ли колко пари са това за едно магазинче в такъв пущинак? Та вие сте като черкезите, почнали сте ги наред!!!
- План гоним. - отговаря тя. - не изпълним ли плана - няма премии!!!!!!
На забележката ми, че хазна се пълни с данъци, не с глоби измърмори нещо от сорта 'кажи го на шефа' и въпросът приключи.
0
 
1
 
11
zelka007 до: s3
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
предишния ми пост е за теб човек ... :))) ... днес не ми е ден за постове нещо ...
2
 
6
 
10
zelka007 до: zelka007
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
оня ден готин , зареждам един склад , и шефката на склада споделя , нейна клиентка с 4 малки магазина тип павилион за цветя . заптие от фискален контрол на нап стои пред магазина и тормози клиентите за касови бележки издадени в магазина :))) ... ти вдяваш ли иди.отията на ситуацията . стои пред магазина и на излизащите клиенти иска касова бележка . имаш ли си на идея колко оборот прави магазин от 8-10 кв.м. в краен квартал на сравнително главна улица ? идея имаш ли си че заптието дето стои пред магазина взима в пъти по-голяма заплата от оборота на магазина бре :))) ... ами наема , ами заплатата на човека в магазина , ами осигуровките , ами данъците (печалба+ддс) ... уникални сте ....

ами това днес , идва една клиентка в склада , има 2 магазина , пак малки в краен квартал , и носи да покаже тези иди.отски флаери дето сте напечатали и раздавате по магазините ... НАП ВИ СЛЕДИ ПОСТОЯННО ... какъв болен мозък може да роди тази идея :))) ... ние врагове ли сме бре , некви пикантетропи ли сме ?!? в една държава ли живеем ?!?

ами по коледа друга една клиентка , има 3 магазина , 2 са на топ места ... да се намърдат 3 дена преди коледа в магазина 3 заптиета от фискален контрол + 1 полицай и да стоят цял ден в магазина без да излизат . два дена подред . в магазин от 30 квм.м. пълен със стока дето едвам влизат 3 клиенти + продавачката :))) . немя място за никой , ни за тях ни за клиенти ... нап ли ще плаща после наема януари месец , когато няма работа ?!? мхммм ?!? какво спечели нап ми кажи като прати 4 човека със заплати над средната за страната без да броя добавките разни ? идея имаш ли си колко е наема на такъв магазин на топ място и ако не работят в онези 20-25 дни от годината дето се прави оборот кой ще се оправя ? лафка на пеевски ли ще наема магазините ? ти не виждаш ли че има цели празни улици вече в София от към магазини ?!?

готин , на някой сериозно му хлопа нещо в главата на високо ниво . ама много сериозно . не обвинявам хората дето си изпълняват нарежданията . това им е работата . оня дето дава нарежданията е за (*цензура*) . не може да назначите такава огромна администрация и да им давате такива големи заплати и да не гръмне системата . нема как да стане . нема кой да ги изкарва тези кинти ...

не е зле да излизате м/у хора и слушате какво ви се говори от обикновенните хора ... да поназначите и хора с образование , да ви обясняват как стоят нещата и кое как се прави , ако искате да вървят работите в държавата ...

Още от Икономика и политика
От 15 май започва тестване на тол системата