IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тотален хаос с наредбата за касовите апарати

Бизнесът вещае пълен апокалипсис, ако финансовото министерство не даде отсрочка и не промени част от текстовете

15:02 | 11.02.19 г. 14
<p>
	<em>Снимка: БСК</em></p>

Снимка: БСК

По данни на НАП в страната има 380 хил. фискални устройства. Според данъчните към момента около 20 хил. касови апарати и фискални принтери вече подават данни съгласно новите изисквания. Същевременно от Българския институт по метрология (БИМ) заявиха, че към момента едва 38 устройства отговарят на изискванията, като подадените заявления за сертифициране са 110, от които са проверени 58 модела касови апарати. 

В началото на януари от приходната администрация заявиха категорично, че хаос с новите фискални устройства и софтуера няма да има. Данъчните призоваха фирмите да започнат веднага подмяна или актуализация на касовите си апарати, а не да чакат до последния момент.

Валентин Савов, председател за България на Международната данъчна асоциация (IFA), резюмира и основните проблемни изисквания, които би следвало да бъдат преработени и/или премахнати изцяло, като рискови, противоречащи на законодателството и на установените правни принципи, прекомерни, неприложими, неизпълними и т.н. Такива са:

  • Дефинирането на СУПТО, електронен магазин и др., тъй като в момента са възможни всякакви интерпретации;

  • Предварителното огласяване до всички ползватели на един софтуер, че той не отговаря на изискванията на Н-18, преди съответният акт да бъде проверен за законосъобразност от съда;  

  • Задължението за предоставяне на достъп до “одиторския профил“ и директен достъп с пълни права за четене и експорт на информацията от текущата и архивните бази данни на използвания в обекта СУПТО. Това е неконтролиран достъп до данни за клиенти, отстъпки, номенклатури, доставчици, търговска информация, информация представляваща търговска тайна и ноу-хау;

  • Създаването на неоправдани и нецелесъобразни трудности пред бизнеса с оглед въведеното задължение да се въвеждат данни в СУПТО за оператора на СУПТО – служителите по трудов или граждански договор;

  • Липсата на възможност за поддържането на тестови и обучителни режими на работа на СУПТО;

  • Противоречие със законови начини за предлагане на съобщителни и телекомуникационни услуги чрез тристепенна система препродажба на таксата на SIM картата на крайния потребител.

Сериозни проблеми има и при ERP-системите, с които реално работят 40% от българските фирми. При тях внедряването на наредбата е факт при едва 0,12% от компаниите.

Независимият експерт Наско Шарков коментира, че в сравнение с Европа България е в каменната ера, що се отнася до моделите касови апарати, които се използват на територията на страната. По думите му нито един модел в момента не може да бъде „ъпдейтван“ дистанционно, а техническата подготовеност на приходната администрация за новите текстове на наредбата са на ниво „Правец“.

В заключение председателят на БСК Радосвет Радев обобщи, че вместо към дигитална трансформация тази наредба изпраща българската икономика към дигитална деградация и че може да се говори за ДАНС-анизация на НАП, тъй като приходната агенция ще има практически пълен достъп за следене на бизнеса, вкл. за неща, представляващи търговска тайна, без да има необходимата защита от нерегламентирано изтичане на подобна информация към трети страни.

„Под благовидния анонс, че се бори срещу сивата икономика, тази наредба инквизира за сетен път белия бизнес“, заключи Радосвет Радев и настоя за продължаване на диалога с НАП и МФ, независимо от отсъствието им днес. Той подчерта, че БСК и браншовите организации няма да спрат усилията си за удължаване на сроковете и спешно стартиране на работни групи за преработка на конфликтните текстове в Наредбата.

Малко предистория

С промени в законодателството от 1 април 2019 г. се забранява едновременната употреба на касов апарат и софтуер, управляващ продажбите в един и същи обект, без софтуерът и касовият апарат да са свързани и софтуерът да отговаря на новите изисквания в наредба Н-18/2006г. Въвежда се изискване софтуерът задължително да управлява всички фискални устройства или принтери. Едновременно с това са въведени и нови изисквания към касовите апарати, като всяка касова бележка трябва да има отпечатан QR код и данни за нея да се подават към сървърите на НАП в реално време. Новите правила забраняват издаването на т.нар. служебни бонове. 

Проблемите със софтуера са предимно за големите компании, които имат свои собствени програми за продажбите. Става дума за около 25% от бизнеса в страната. Иначе, един нов касов апарат струва между 180 и 400 лв., в зависимост от нуждите на търговеца. Софтуерът е значително по-скъп, но това касае предимно големите фирми и веригите.

От приходната агенция съветват всеки търговец, който ползва софтуер за управление на продажбите, да се свърже с производителя му и да провери дали той ще бъде доработен съобразно новите правила. Производителите на подобен софтуер, от своя страна, са длъжни да декларират съответствие на продуктите си с променените законови изисквания, а публичен списък на софтуерите е достъпен на Портала за електронни услуги на НАП.

От приходната администрация са категорични, че не се очакват технически проблеми, свързани с обработката на информацията или сървъра от страна на НАП. Според тях няма дефицит на фискални устройства и принтери, както твърдят представители на бизнеса, а 50% от съществуващите касови апарати отговарят на изискванията и при тях ще се наложи само актуализация на софтуера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 6 rate down comment 0
melon
преди 5 години
Толкова администрация, *** - това ще раждат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 0
Спящият бик
преди 5 години
В държава, която е контролирана от мафията, сивата икономика изглежда като розова, а Бялата сме Балъците, дето плащаме целия масраф!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 18 rate down comment 0
doba
преди 5 години
Зелка, един пример и от мен.Моя позната работи не в НАП, а в инспекция по труда, не съм сигурен какво точно. Та тя ми разправя, отиват в малко планинско село и почват по чаршията отгоре-надолу. 1000-2000...-5000лв глоби! Нито едно не пропуснали по нейните думи! Нито едно!!!Та попитах аз:- Чакайте бе, знаете ли колко пари са това за едно магазинче в такъв пущинак? Та вие сте като черкезите, почнали сте ги наред!!!- План гоним. - отговаря тя. - не изпълним ли плана - няма премии!!!!!!На забележката ми, че хазна се пълни с данъци, не с глоби измърмори нещо от сорта 'кажи го на шефа' и въпросът приключи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
предишния ми пост е за теб човек ... :))) ... днес не ми е ден за постове нещо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 2
zelka007
преди 5 години
оня ден готин , зареждам един склад , и шефката на склада споделя , нейна клиентка с 4 малки магазина тип павилион за цветя . заптие от фискален контрол на нап стои пред магазина и тормози клиентите за касови бележки издадени в магазина :))) ... ти вдяваш ли ***.отията на ситуацията . стои пред магазина и на излизащите клиенти иска касова бележка . имаш ли си на идея колко оборот прави магазин от 8-10 кв.м. в краен квартал на сравнително главна улица ? идея имаш ли си че заптието дето стои пред магазина взима в пъти по-голяма заплата от оборота на магазина бре :))) ... ами наема , ами заплатата на човека в магазина , ами осигуровките , ами данъците (печалба+ддс) ... уникални сте ....ами това днес , идва една клиентка в склада , има 2 магазина , пак малки в краен квартал , и носи да покаже тези ***.отски флаери дето сте напечатали и раздавате по магазините ... НАП ВИ СЛЕДИ ПОСТОЯННО ... какъв болен мозък може да роди тази идея :))) ... ние врагове ли сме бре , некви пикантетропи ли сме ?!? в една държава ли живеем ?!? ами по коледа друга една клиентка , има 3 магазина , 2 са на топ места ... да се намърдат 3 дена преди коледа в магазина 3 заптиета от фискален контрол + 1 полицай и да стоят цял ден в магазина без да излизат . два дена подред . в магазин от 30 квм.м. пълен със стока дето едвам влизат 3 клиенти + продавачката :))) . немя място за никой , ни за тях ни за клиенти ... нап ли ще плаща после наема януари месец , когато няма работа ?!? мхммм ?!? какво спечели нап ми кажи като прати 4 човека със заплати над средната за страната без да броя добавките разни ? идея имаш ли си колко е наема на такъв магазин на топ място и ако не работят в онези 20-25 дни от годината дето се прави оборот кой ще се оправя ? лафка на пеевски ли ще наема магазините ? ти не виждаш ли че има цели празни улици вече в София от към магазини ?!?готин , на някой сериозно му хлопа нещо в главата на високо ниво . ама много сериозно . не обвинявам хората дето си изпълняват нарежданията . това им е работата . оня дето дава нарежданията е за (*цензура*) . не може да назначите такава огромна администрация и да им давате такива големи заплати и да не гръмне системата . нема как да стане . нема кой да ги изкарва тези кинти ...не е зле да излизате м/у хора и слушате какво ви се говори от обикновенните хора ... да поназначите и хора с образование , да ви обясняват как стоят нещата и кое как се прави , ако искате да вървят работите в държавата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 21 rate down comment 2
Sakamano
преди 5 години
Ще ти цитирам какво чух преди години да казва един търговец *** на данъчен инспектор: "Ако ми пречиш да си изкарвам хляба, ще взема ножа да те заколя, та после в затвора да ме хранят." Те това е куражлия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 2
zelka007
преди 5 години
ха ха ... добър си :))) ... нема две мнения по въпроса :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 12
s3
преди 5 години
Не бива да говориш така за минфина ни г-н Горанов, ако не си разбрал той ще е наследника на г-н Борисов и следващия ни премиер след него. Доказана личност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 4
Императорът
преди 5 години
Няма друго спасение освен свалянето от власт на герберастката хунта и пълното и унищожение както централно така и по места, а после всички закони и наредби, измислени от тия бандити да бъдат отменени с общ указ !!! А бойкоборисов, горанов, цвъки и останалата герберастка гад - в Белене !!! Разсипаха държавата !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 3
Императорът
преди 5 години
Вчера запитах: защо НАП-аджиите не отидат в незаконните хъхрешки свърталища, където павилиони, магазини, заведения, цели пазари са абсолютно незаконни - няма фирми, няма разрешителни, няма касови апарати, не са се плащали никога данъци и осигуровки? Вместо това - под предтекст "борба със сивия сектор", мачкат и съсипват легалните търговци данъкоплатци и разбира се - бях незабавно бамнат !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още