IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайно растат площите с българска маслодайна роза

България задоволява 40% от световното търсене на розово масло, заяви Десислава Танева

14:42 | 07.06.15 г.
<p>
	Розобер по време на Празника на розата в Казанлък. <em>Снимка: БТА</em></p>

Розобер по време на Празника на розата в Казанлък. Снимка: БТА

Производството на българско розово масло и насажденията се възстановяват. Има трайна тенденция на увеличаване на площите с българска маслодайна роза. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева в Казанлък, предаде БТА. 

Танева съобщи, че за първи път от тази година в новия програмен период традиционните български сортове маслодайна роза ще получат допълнителна подкрепа в рамките на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Всеки производител, който има насаждения на традиционен сорт маслодайна роза, може да получи допълнително плащане за това, че е съхранил тези сортове, посочи министърът.

Тя добави, че производителите на роза за цвят пък може да кандидатстват по общо 6 мерки в програмата.

Танева отбеляза, че България задоволява 40% от световното търсене на розово масло.

„Розата е най-разпознаваемият български символ и сме длъжни да защитим това световно постижение на България“, заяви държавният глава Росен Пелвнелиев в Казанлък, където взе участие в заключителните тържества за Празника на розата.

Президентът, представители на местните власти, министри и стотици граждани наблюдаваха традиционното шествие по случай празника.

Президентът изрази надежда, че розопроизводството ще намира все по-голяма подкрепа от страна на изпълнителната власт и определи подкрепата за бранша като „регионална политика  действие“. Държавният глава приветства и усилията на местната власт Празникът на розата да бъде включен в списъка на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още