IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Транспортната комисия в ЕП отхвърли искането за изтегляне на пакета „Мобилност“

През следващата седмица евродепутатите трябва да гласуват дали започнат преговорите по спорния пакет

12:38 | 19.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Транспортната комисия в Европейския парламент отхвърли днес предложението пакетът „Мобилност“ да бъде изтеглен от Европейската комисия, предаде БНР.  Това стана с 19 гласа "за" и 30 "против". През следващата седмица евродепутатите трябва да гласуват дали да започнат преговорите по пакета "Мобилност", уточнява БНТ. Ако вотът бъде положителен, следва т.нар. "триалог" със Съвета и Комисията. Тези преговори обаче ще започнат след встъпването в длъжност на новия комисар по транспорта.

Заседанието е продължило по-малко от десет минути. В началото председателят Карима Дели обяви, че евродепутатът Исмаил Ертуг, който бе вносител на предложението камионите да се връщат в страната отправна точка на всеки четири седмици, става заместник-председател на парламентарната група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите и вече няма да е докладчик по пакета. Новият координатор е шведът от същата партия Юхан Даниелсон. 

„Със сигурност резултатът не е положителен, малко е разочароващ. Идва следващата седмица, така че се готвим за гласуването тогава, но не очаквам да има по-добро представяне от това. Ясно е, че мнозинството е категорично срещу нашата позиция“, коментира пред „Хоризонт“ вносителят на искането за изтеглянето на пакета - евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков.

Следващото заседание на транспортната комисия е във вторник. Тогава ще се гласува дали да започнат преговорите по пакета.

„Най-крайните, най-радикалните мерки ги предлага Европейският парламент в лицето на германски и френски евродепутати. Ние се надяваме тези текстове да бъдат премахнати“, коментира от своя страна Петър Витанов, евродепутат от листата на БСП.

Според Ангел Джамбазки, евродепутат от ВМРО, е имало обединение на всякакви хора, които никога не са гласували досега в тази комисия, „срещу това разумно предложение“. „Ние настоявахме да се върне в Европейската комисия, не в комисията по транспорт. Отхвърли се, това е поредната стъпка, която ние правим в изпълняването на общата си българската стратегия и защита на националния интерес“, коментира Джамбазки пред БНТ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още