Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Туроператори и екскурзоводи се събраха на митинг пред НС

Те подчертаха, че това не е протест, но настояват за повече помощ от държавата

Туроператори и екскурзоводи се събраха на митинг пред НС

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Туроператори, екскурзоводи и туристически агенти от обединение "Бъдеще за туризма" се събраха на митинг пред сградата на Народното събрание. Исканията са за по-голяма финансова подкрепа от страна на правителството, но от бранша подчертаха, че това не е протест, а начин да заявят готовност да отстояват исканията си.

Туроператорите настояват за равноправие и грантове за всички в ЕС, за ясен ангажимент за финансова помощ,  за туризъм без задължително изискване за PCR тестове, уточнява БНР.

Те очакват обещаната програма за спасение на сектора „SOS туризъм! Искаме да работим“ и твърдят, че отпусканата финансова помощ се равнява на 5000 лв. за туроператор, което е крайно недостатъчно.

Поставен бе въпросът и за 14-дневната карантина след пътуване в Турция и защо Румъния е премахнала тази карантина, а България все още не. 

Още по темата

Целта на туроператорите е осигуряване на ликвидност на фирмите, задържане на техните служители на работа и рестарт на сектора.

След митинга в Министерството на туризма ще бъде входирано писмо, в което туроператорите ще формулират исканията и очакваната реакция от страна на институциите. До края на седмицата секторът очаква критериите и сроковете за разпределяне на финансовата помощ. Те остават в протестна готовност, ако бъдат забравени и не получат реално средства. 

Припомняме, че вера от Министерството на туризма се ангажираха, че 10 млн. лв ще бъдат пренасочени, но според хората от митинга тези средства са недостатъчни.

"Тези 10 млн. не са достатъчни за нашия бранш. Ние сме около 4000 лицензирани агенции и де факто, ако се раздели тази сума, се получава около 2500 лв, които са крайно недостатъчни да ни помогнат", твърди Валентина Николова, управител на туристическа агенция.

“Ние екскурзоводите имаме още по-сериозно основание да сме неудовлетворени, защото обещанията идват и се прехвърля топката между министерството на туризма и министерството на социалната политика. И от двете места нямаме абсолютно нищо конкретно”, твърди Ина Тонина от Асоциация на екскурзоводите в България, цитирана от БНТ. 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Годни за рециклиране отпадъци няма да могат да се депонират след 2030 г.