Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Учителите влизат в списъка с регулирани професии

Българските учители ще могат да работят свободно в държавите от ЕС, ако придобият квалификация по определени изисквания

Учителската професия да бъде вкарана в списъка на "регулираните професии". Това е едно от предложенията, заложени в стратегията за развитие на педагогическите кадри до 2020 г., представена от заместник-министъра на образованието Мукаддес Налбант днес, предаде БТА.

По думите на Налбант това означава, че всички учители - след завършване на необходимите курсове и изпълнението на определени изисквания, ще получават "диплома за учител". Дипломата ще бъде валидна за цяла Европа.

Според Налбант учителската професия у нас напълно отговаря на изискванията на дефиницията за регулирана професия.

"Ако учителската професия у нас се признае за регулирана и ако държавата заложи стандарт за придобиването на учителска правоспособност и за квалификацията на учител по даден предмет, този стандарт може да бъде обоснован чрез промяна в нормативната уредба", обясни заместник-министърът. 

Още по темата

Тя коментира, че така ще се повиши авторитетът на учителската професия, ако стане тя регулирана, и със съответната диплома българските учители ще могат да работят във всяка европейска страна.

В тази връзка тя изтъкна, че досега е имало много български учители, които са искали да практикуват в страни от ЕС, но не са могли поради липсата на необходимата квалификация.

„Ако учителската професия влезе в списъка с регулираните професии, това не означава, че учителите ще бъдат държавни служители, а ще бъде както при лекарите и юристите", поясни зам.-министър Налбант.

"Сега нашите лекари например могат да си намерят работа на европейския пазар, но това не винаги се случва с българските учители", каза още заместник-министърът.

 

 

По статията работиха: Елена Калпакчиева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
БСП избра националния си съвет