Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Удължават срока на сертификата за преболедували Covid от 6 на 12 месеца

Зелен сертификат ще се издава и след поставяне на първа доза от ваксина срещу коронавирус, обяви здравният министър Стойчо Кацаров

Удължават срока на сертификата за преболедували Covid от 6 на 12 месеца

Здравният министър Стойчо Кацаров. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Срокът на зеления сертификат на преболедувалите COVID-19 ще бъде удължен от 6 на 12 месеца. Това обяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров на пресконференция относно актуалната ситуация и въведените в страната противоепидемични мерки.

Часове след влизането в сила на зеления сертификат за достъп до обществени места на закрито у нас Кацаров каза, че експерти по инфекциозни болести, епидемиология и клинична имунология са подкрепили удължаването на този срок. Очаква се всички становища официално да бъдат събрани днес.

Още по темата

Здравните власти въвеждат и друга промяна, която ще бъде вписана в издадената вече наредба – вече сертификатът при получаване на първа доза от двудозова ваксина ще дава свободен достъп до посочените в наредбата места в рамките на месец до втората доза и издаването на сертификата. Сертификатът ще важи в рамките на един месец, докато се постави и втората доза и се издаде обичайният документ. Това е практика, прилагана и в други европейски държави, не е иновация у нас, каза Кацаров. За предложението зелен сертификат да се издава и след поставяне на първа доза от ваксина срещу коронавирус здравният министър Стойчо Кацаров съобщи в сряда вечерта в предаването „Денят ON AIR“ по Bulgaria ON AIR.

Предоставят се безплатни антигенни тестове за служители, които нямат зелен сертификат, така че да се тестват преди работа, каза още министърът. Така тези служители ще могат да се възползват от тестовете преди работа. Работодатели, които попадат в обхвата на новите мерки, може да заявяват безплатни тестове към РЗИ. Тези тестове служат за филтър за влизане на работа. Тези с отрицателен тест ще отиват на работа, а тези с положителен – ще бъдат карантинирани. Но за получаване на зелен сертификат е нужно тестът да бъде направен в лицензирана лаборатория. Тестовете, които се правят на работното място, няма да важат за никъде другаде и няма да се регистрират в общата система.

Тестове ще бъдат предоставени и до всички лаборатории в страната от РЗИ при обвързване с договор, в който ще бъде записана пределна цена. Такава още не е договорена, но ще стане в рамките на деня.

Относно училищата и учебния процес Кацаров посочи, че е направено всичко възможно училищата да работят. „Въведените мерки са временни. Ние също искаме учебният процес да бъде присъствен максимално дълго време, но в момента сме в ситуация на невъзможност това да се случи“, каза той.

Кацаров поясни и анонса за задължителен зелен сертификат за хората от държавната и общинската администрация. Той посочи, че става дума за хората, които са на гише и непосредствено обслужват граждани.

На този етап за учителите не е задължителен зеленият сертификат, поясни още министърът.

До понеделник при проверка от РЗИ в обектите за търговия на дребно ще се издава само предписание. Дотогава няма да се налагат глоби. Това е гратисен период да се тества системата, така че тя да действа ефективно от понеделник, обявиха на брифинга в министерството.

По статията работиха: автор Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Симеон Ананиев: Лобизъм бави модернизацията на железниците