Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Образование

Учители и държавни служители също със зелен сертификат до месец?

Не може такъв сертификат да се въведе от днес за утре, защото ще останем без учители, заяви министърът на образованието

Учители и държавни служители също със зелен сертификат до месец?

Снимка: БГНЕС

До четири седмици държавните служители и учителите вероятно също ще бъдат задължени да имат зелен сертификат. Това обяви заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров по Нова телевизия.

За работещите в лечебни заведения за болнична помощ вече беше въведено изискване да работят при наличие на зелен сертификат.

Той обясни, че в настоящата заповед служителите в администрациите са изключени, защото това щяло да попречи на услугите и на гражданите, и на бизнеса. По думите му идеята е да се даде гратисен срок тези хора да се ваксинират. В момента това се обсъжда на ниво министри. Идеята на просветното министерство е да се включат и учителите, добави Петров.

Преди него в студиото на телевизията министърът на образованието Николай Денков посочи: „Не можем да въведем зелен сертификат за учителите веднага, защото това ще доведе до кризисна ситуация в системата”.

„Не може такъв сертификат да се въведе от днес за утре, защото ще останем без учители. Ако има гратисен период, тогава това трябва да се изговори със социалните партньори – синдикати и директори, така че да се разберем какво правим. Нямаше време за тази комуникация”, каза Денков. Той добави: „Направихме всичко възможно да убедим учителите да се ваксинират. Ако те и сега не го видят – какво да направим? Пак ще се разболяват и пак няма да има ученици в училищата, но не защото министърът е забранил, а защото няма да има кой да ги учи”. 

Още по темата

„Експертите в Министерството на здравеопазването решават кое е най-доброто. Аз участвам в тези дискусии само за да кажа какво е приемливо в образователната система и какво не. Ако те са решили, че това, което се случва е най-доброто, аз им вярвам”, коментира още Денков.

По отношение на зеления сертификат заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров подчерта, че тези, които не притежават такъв и нарушават мерките, ще бъдат глобявани. За физически лица глобата е до 1000 лв. Ако има съмнение, че документът е фалшив, може да се повдигне обвинение. При системни нарушения пък обектите могат да бъдат затваряни и да им се отнема правото да работят със здравен сертификат. Органите, които проверяват, са РЗИ, полицията и служители на общините.

„Когато и мерките бяха меки, пак до голяма степен не се спазваха. При тази ситуация контролът ще се засили, основно ще разчитаме на полицията, тъй като правата на РЗИ са малки”, обясни заместник-министърът.

Относно отправените запитвания защо не се издава зелен сертификат на хора с много антитела, зам.-министърът обясни, че мярката у нас не може да се промени, докато не бъде променена на европейско ниво.

„Това изискване може да бъде променено или срокът след преболедуване бъде удължен, което е възможно да се случи, но не в близките седмици. Но ние не можем да вземем това решение. Препоръките и на нашите експерти епидемиолози също са за срок от 6 месеца след преболедуването. Ако променим изискването, ще излезе, че сертификатът не е европейски и въвеждаме мерки на своя глава. В ЕС и САЩ антителата не се признават за издаване на сертификат. От медицинска гледна точка те могат да бъдат показател”, обясни той и подчерта, че решението не може да бъде взето от министъра, без да бъде препоръчано от експерти, защото ще бъде политическо и популистко.

Относно признаването на антигенните тестове за издаване на сертификат Петров обясни, че промяната ще бъде въведена скоро и че тя зависи от „Информационно обслужване”, които трябва да я направят. Ще се признават всички тестове, направени след 1 декември 2020 година. Обсъжда се и издаването на сертификат след първата доза.

„Зелен сертификат не може да се издава на хора, които имат противопоказания за ваксинация. Те трябва да се тестват. Тези хора имат по-голям риск от заразяване. Моето лично мнение е, че тези хора трябва да избягват местата, на които има струпване на хора”, добави зам.-министърът.

Димитър Петров заяви, че сертификатите са дали възможност на обектите за развлечение да работят. Според него тази заболеваемост алтернативата е налагането на блокада. Зам.-здравният министър е на мнение, че вероятно големите обекти ще сключат договор с лабораториите и също ще правят тестове на място. Тестовете ще струват между 5 и 10 лв.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
9
 
2
преди 1 месец
Вижте Конституцията и Наказателният кодекс чл. 143 - за принуда имате затвор до 6 години. Или вече в тая държава за фъксинация с експериментални течности няма закони? А защо тогава при фъксинация се иска подпис за снемане от отговорност ?!
1
 
10
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
В България от 130 г с прекъсване през социализма действа не демократична пазарна икономика, а изкривен държавен капитализъм. Проблем е че сме винаги разделени на "държавните чиновници, за които не важи да ходят на работа със зелен сертификат" и всички останали, на които се налага са си направим такъв

Още от Образование
Най-масовото професионално направление все още е "Икономика"