Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

В България по-малко от двама души ще издържат един възрастен към 2100 г.

Коефициентът на възрастова зависимост в ЕС ще се удвои дотогава спрямо 2019 г.

В България по-малко от двама души ще издържат един възрастен към 2100 г.

Снимка: архив БТА

България ще е сред първите 15 страни в ЕС по най-висок коефициент на възрастова зависимост в Европейския съюз (ЕС) към 2100 г., изчислява Евростат. Това означава, че ще намалява съотношението между хората в трудоспособна и пенсионна възраст, т.е. ще има по-малко работещи, които да издържат един пенсионер, показват данни на статистическата служба на ЕС.

В България коефициентът на възрастова зависимост се очаква да е около 58% през 2100 г., т.е. по-малко от две лица в трудоспособна възраст ще издържат един възрастен над 65 години.

Най-висок се очаква да бъде коефициентът на възрастова зависимост в Полша – 63%, Италия, Малта и Финландия (всички с по 62%), както и Хърватия (61%).

Най-нисък се очаква да е коефициентът в Кипър (52%), Швеция и Чехия (по 53%), Германия, Дания и Белгия (по 54%).

Средно за ЕС коефициентът ще се увеличи до 57%, което е почти двойно по-високо от 2019 г. (31%). Това означава, че ще има по-малко от две лица в трудоспособна възраст за всеки човек на възраст 65 и повече години.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
2
 
5
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
През 2100 г. никой няма да издържа никого, защото няма да има такава държава.....
2
 
1
 
4
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Хайде стига сте плашили гаргите с такива стЪкмистики!!! Имам един прост въпрос - от 2000г. насам,всяка година България бележи ръст на БВП,тоест заработва и печели реално все повече пари. Как така и защо пенсиите и заплатите намаляват? И какво значение има колко души ще "издържат" един пенсионер,когато те ще заработват много пари и ще могат спокойно да "издържат" един пенсионер,че и двама?
2
 
4
 
3
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Хохото вече си е номер 3 в класацията за най-Tъп трол копейник откъдето и да си го погледнеш.

Редовните клишенца и алабалистики за бузлуджари с интелект на скарида.

Тавариши и сега какво да направим, да затворим границите с Европа, да излизаме от ЕС и да влизаме в Евразийския съюз ли? И какво ще стане, ще избият ц.ига.ни.те ли? Или ще почнат здраво да раждат жените, че от евразийскамизерия кво друго да правят?!

И малко по темата, отдавна 50% и повече от пенсиите не идват от осигуровки, а от други пера в бюджета. За пенсии ще има, освен ако господарите на Рундьо Рублата и Куурнелия пак не oceрат пейзажа!
2
 
5
 
2
ing5rov до: Hahoto
преди 4 седмици
Мигленчето и то ше чака пенЦийка ...
3
 
5
 
1
преди 4 седмици
Мигленче, един ром и един бял ще издържат един пенсионер и две ромчета през 2100 година. Боко ще е пак на власт, щото разбрахме алтернатива няма. Ватьо пак ще е на абразурата. А инвестеро ще се казва .... /оставам на твоето въображение/ ...

Още от Икономика и политика
Ден 33-и от протестите у нас: граждани оставят книги пред Министерски съвет