Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Вероятно е да няма други заразени от пациента с "Делта" варианта на COVID-19

Проучвания сочат, че той е 200% по-заразен от оригиналния вариант на вируса от Ухан, но не протича по-тежко

Вероятно е да няма други заразени от пациента с "Делта" варианта на COVID-19

Снимка: Getty

Индийският вариант на коронавируса вече е в България. Случаят е от месец май, но беше оповестен едва вчера. Това накара здравния министър Стойчо Кацаров да поиска обяснение от Националния център по заразни и паразитни болести имало ли е забавяне в обявяването на информацията.

„Твърде вероятно е този случай да остане без други случаи, свързани с него, защото пациентът се е самокарантинирал, не е имал контакти. 26-годишният мъж се разболява от среща с друг чужденец, който е болен, а не на местна почва. Вероятно е да няма други заразени от него“, обясни днес по БНТ проф. Ива Христова, която стана директор на Националния център по заразни и паразитни болести, след като проф. Тодор Кантарджиев беше пенсиониран.

По думите ѝ няма никакво забавяне при вземането и обработването на пробата и работата е свършена. Тя уточни, че пробата е получена на 21 април и е секвенирана на 5 май, защото това е дълъг процес.

"При заразения българин е протекло леко заболяването, не е бил хоспитализиран, а е бил на домашно лечение, с кашлица, хрема, температура. Той се е разболял между двете дози ваксина на "Астра Зенека". Ваксините са нашето най-надеждно оръжие, имунитетът срещу вируса е достатъчен при 2 дози ваксина. Подценяваме опасността, спадът на заболелите е фалшиво отпускане", допълни проф. Ива Христова. 

Още по темата

„Няма голяма разлика между индийския и британския вариант на коронавируса. Индийският се разпространява до 60% по-лесно, очаква се да набира сила", добави проф. Ива Христова.

„Индийският вариант се разпространява по-бързо сред населението. Проучвания сочат, че той е 200% по-заразен от оригиналния вариант на вируса от Ухан”, обясни доц. Ивайло Алексиев от НЦЗПБ по Нова телевизия.

„Делта” вариантът е вероятно най-заразният до този момент, добавя специалистът. Той заяви, че няма данни за по-тежко протичане на болестта. „Към момента се прави проучване на място, за да се установят контактните на заразеното в България лице. Трябва да проверим дали в този район не циркулира този вариант. Масовата ваксинация е единственият начин да го ограничим”, заяви доц. Алексиев.

От съседните държави – Румъния е с най-голямо разпространение на този вариант. Там са открити и „африканският” и „бразилският” щам на вируса.

„Охарактеризирането на даден вариант на коронавируса отнема около два месеца", обясни пред bTV доц. Любомира Гломб, завеждащ отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести. "Технологичното време за обработване на тази база данни, която се получава, отнема време и то е не по-малко от месец и нещо", каза тя.

По думите й нашите лаборатории са напълно готови да хващат новите варианти на коронавируса. Изпращането на проби по линия на Европейския съюз се прави, когато те са в прекомерно голямо количество. "Трябва 5 до 10% от положителните проби да бъдат изпращани за секвениране. Ние имаме капацитет да секвенираме около 200 проби седмично", обясни доц. Гломб.

Вирусологът каза, че клиничната картина на индийския вариант не се различава, така че да може да се различи от останалите.

"Световният опит показва, че "Делта" вариантът няма променена клинична картина. Няма и тежко протичане, но е значително по-заразен", допълни доц. Любомира Гломб.

В момента у нас доминира британският вариант на коронавируса. По думите й по нищо не може да разбере един заразен, че е с индийския вариант. Клиничната картина е същата.

"Към момента и световният опит показва, че „Делта“ вариантът не се прекарва по-тежко, но е значително по-заразен", поясни специалистът и допълни, че в Индия се овладяват нещата.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кабинетът "Янев" спира строежа на правителствения комплекс в "София тех парк"