IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВМЗ няма да се приватизира през тази и следващата година

Процесът на стабилизиране на дружеството ще продължи още 2 години и продажбата му няма да е целесъобразна

14:58 | 11.04.16 г.
<p>
	<em>Снимка: ВМЗ Сопот</em></p>

Снимка: ВМЗ Сопот

Приватизацията на ВМЗ ЕАД не е предвидена в плана на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) за тази и следващата година, посочват от агенцията.

Съобщението е по повод публикациите за готвена продажба на дружеството. Тя е заложена в тригодишната бюджетна прогноза за развитие на страната, която е качена на сайта на Министерството на финансите за обществено обсъждане.

Синдикатите в предприятието заплашиха с протести, ако намерението за приватизация не бъде оттеглено. „Блокади на пътища ще има, ако не бъде оттеглено намерението за приватизация на ВМЗ-Сопот. Няма да си дадем предприятието за жълти стотинки“, обяви пред БНР Димитър Атанасов, лидер на организацията на КТ „Подкрепа“ в оръжейното предприятие.

В становището на АПСК се посочва, че агенцията се е съобразила със становище на министъра на икономиката, че ВМЗ не трябва да се приватизира. „За да започне приватизация на дружеството, агенцията на първо място трябва да съгласува тези си действия с министъра на икономиката, а впоследствие и с Надзорния съвет на АПСК, който трябва да одобри плана за работа на АПСК за съответната година с включените в него дружества за приватизация“, пояснява се в съобщението.

Приватизационната агенция посочва още, че през януари тази година Министерството на икономиката е определило, че процесът на стабилизиране на дружеството ще продължи още 2 години, поради което приватизацията му не би била целесъобразна.

В тазгодишния план на агенцията попадат дружествата “БДЖ – Товарни превози” ЕООД и „Овча купел” ЕООД, както и дела на държавата в “БФБ-София” АД и “Международен панаир – Пловдив” АД. Сред предвидените за продажба през тази година са и „Военно издателство“ ЕООД, ВМТ „Орбита“ АД, „Институт по маркетинг“ ЕАД, „Монтажи“ ЕООД, „Плод и зеленчук“ ЕООД, Габрово, „Русалка“ ЕООД, Варна, и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още