IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все още има населени места без ток в Южна България

Над 100 селища в Кърджалийско са изолирани заради снега

09:39 | 13.03.15 г.
Все още има населени места без ток в Южна България

Над 200 населени места в Южна България са без ток след снежното бедствие от последните дни, съобщи БНР. Повече от седмица след началото на снежното бедствие все още няма достъп до над 100 селища в Кърджалийско. Най-тежка е обстановката в община Ардино. Там е обявено и предупреждение заради очакваното снеготопене.

Петър Костадинов от EVN заяви пред БНТ, че от близо 200 000 домакинства без захранване в бедстващите от снега райони сега в района на ЕРП-то броят им е намалял до 45 000. От събота, когато започнаха проблемите със снеговалежа в Южна България, има напредък, отчита той.

В района на Велинград е възстановено електричеството в селата Света Петка, Долно Дъбово и Семерци. Днес ще бъдат отстранени авариите навсякъде в региона, увери той. Има паднали електропроводи, които бавят работата, но 60 души работят в района, посочи той.

Днес очакваме обстановката да се подобри значително. На труднодостъпните места, където в момента е невъзможно да мине техника, която да осигури възможност да бъдат сменени счупените стълбове, ще бъдат доставени генератори. Едно от условието обаче това да стане е да има достатъчно широк път, за да минат камионите.

Пораженията са по всякакъв вид инфраструктура заради стихията. От 30 – 40 години не е имало такова бедствие, обясни той.

“Когато има проблем със захранването по вина на дружеството, ние винаги обезщетяваме нашите клиенти. В случая е очевидно, че няма как за такова голямо бедствие да се търси вина у когото и да било в страната”, подчерта Костадинов.

Междувременно властите в Смолянска област продължават разчистването на пътищата от преспите и падналите дървета в община Баните. Тази сутрин в района продължава да вали сняг, съобщи БНР.

Валежите от мокър сняг започнаха към 4 часа тази сутрин. Към момента новообразуваната снежка покривка е около два сантиметра. Късно снощи има пропадане на пътното платно между Широка лъка и Девин. В участъка движението е ограничено и се извършва в едната лента. През цялата нощ продължи работата на екипите по възстановяване на електрозахранването и отваряне на пътищата до блокираните от преспите планински села.

Вчера беше осигурен достъп до всички населени места в Рудозем и Мадан. Днес очакванията са да се стигне до неделинските и усилията ще бъдат насочени към селата в община Баните.

Голяма част от смолянските села все още са без ток, допълва областният управител Недялко Славов. „Имаме очаквания, че в посока Смилян, Могилица екипите на електроснабдителните дружества ще успеят да захранят и този район, който е с много големи населени места и много на брой. За съжаление обаче, трябва да кажем, че по мои разчети около 30-40 населени места в областта ще имат още продължително прекъсване на електрозахранването. Говорим за порядъка на поне 5 дни. Това на този етап е най-притеснителното“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още