IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече фирми в България работят „на светло“

До 2023 г. 84% от българската икономика ще работи изцяло легално, показва доклад на АИКБ

14:29 | 01.07.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Все повече фирми работят „на светло“. Борят на компаниите, които си плащат данъците и извършват дейността си легално, се увеличава с 4,55 пункта, като достига рекордно високи нива. Това показва композитния индекс "Икономика на светло" за 2018 г., изготвен от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Според доклада до 2023 г. 84% от българската икономика ще работят на светло. Показателят се е повишил от 74,55% през 2017 г. до 79,10% през миналата година.

От бизнеса твърдят, че причините за това са финансовата и икономическа стабилност, мерките за подобряване на бизнес средата и за ограничаване на сивата икономика.

аиб аиб

От АИКБ отчитат, че има и подобрение в комуникацията между властта и бизнеса и допълват, че увеличеният обем на износа на България и отсъствието на миграционен натиск по границите на страната ни са фактори, които също са повлияли бизнесът да изсветлява все повече. Според доклада тази тенденция е трайна и ще продължи.

Работодателите обаче подчертаха, че липсата на квалифицирана работна ръка и повишаването на минималната работна заплата са довели до повишаване на „сивите“ практики в някои сектори.

"Административното повишаване на минималната заплата с по около 10% всяка година не кореспондира с нарастването на производителността в българската икономика. Европейската комисия препоръчва на страната ни възможно най-скоро да приеме прозрачен механизъм за определянето на минималната заплата, но преговорите между социалните партньори по темата засега са напълно замразени", обясни Стефан Петранов, който е ръководител на екипа, създал методологията за композитния индекс "Икономика на светло". Investor.bg припомня, че казусът се обсъжда горещо по време на дебатите около Закона за държавния бюджет всяка есен, но към момента така и не е намерено работещо решение, което да удовлетворява както исканията на работодатели, така и и исканията на синдикатите. От размера на минималната работна заплата зависят много плащания и различни видове обезщетения. 

„Негативните тенденции обаче са без промяна в последните години. Основно неблагоприятно влияние върху бизнес средата оказва качеството на образованието и „мъчителното“ придвижване на реформите на пазара на труда“, коментира председателят на АИКБ Васил Велев.

Той добави, че е редно да се вземат мерки, защото в сивата икономика се губят много средства, които не влизат в държавния бюджет и спъват воденето на добри социални политики. По думите му по този начин много фирми търпят нелоялна конкуренция от страна на компаниите в сивата икономика, които си позволяват да правят „дъмпинг“ на цените и да „крадат“ работници.

Велев обърна внимание, че и изсветляването е можело да бъде в по-големи обеми, но е повлияно и от външни фактори. За пример той посочи безпокойството от назряващите търговски конфликти между САЩ и Китай и между САЩ и ЕС. По думите му голямо влияние са оказали и задълбочаващата се политическа и икономическа криза в Турция, както и конфликтите в Сирия и Украйна.

Но като цяло относителната политическа стабилност се е отразила положително на състоянието на икономиката, твърдят от АИКБ.

аикн аикн

Работодателите похвалиха усилията на Националната агенция за приходите (НАП) и кампанията за изсветляването на фирмените каси. „Година след началото на проверките на приходната администрация, сумата в касите на дружествата е намаляла с 5 млрд. лв. и е отчетено увеличение на данъка върху дивидентите с над 130 млн. лв.“, каза още Петранов.

Той подчерта, че благоприятно отношение към подобряване на бизнес средата има извършената промяна в Закона за счетоводството от края на 2017 г., според която 3637 микропредприятия са били освободени от задължителен одит на годишните финансови отчети, което значително е облекчило административната тежест за тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
serafima
преди 4 години
До Иван Митев: за втори път казвате "За спасението на Република България от нови щети е необходимо българската централна банка да работи по правилен начин." Питам Ви: И този правилен начин е......?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 8
Иван Митев
преди 4 години
При всякакъв обхват на официална българска икономика, сега щетите за Република България нарастват, защото българската централна банка работи по грешен начин. Заради фаталната грешка колкото повече е българския икономически растеж, толкова повече са българските щети. Ситуацията подсигурява провалът на премиерът Бойко Борисов.За спасението на Република България от нови щети е необходимо българската централна банка да работи по правилен начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Investitor33
преди 4 години
Това е добре, но винаги може и по-добре да е, ако се подобрят законите в страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още