IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всяка трета българска фирма се затруднява да запълни свободните си позиции

Голям недостиг на таланти, ниска безработица и все по-голямо търсене на кандидати за работа характеризират пазара на труда според Manpower

10:23 | 04.07.18 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: PIxabay</p>

Снимка: PIxabay

Работодателите в България са изправени пред най-големия недостиг на кадри от 2011 г. насам според проучването на ManpowerGroup „Недостиг на таланти 2018“, което включва над 600 компании.

Във времена, в които има повече работни места, отколкото квалифицирани служители, 68% от фирмите в страната изпитват трудности да запълнят свободните си позиции. Добре подготвените работници, инженери и шофьори остават най-трудните за намиране кадри, показва изследването.

Въпреки че нивото на безработицата продължава да е ниско, 38% от работодателите посочват липсата на кандидати като основна причина за недостига на таланти в страната, следвана от липсата на търсени твърди умения (24%) и опит (11%). 12 12

Освен това 11 на сто от компаниите не могат да запълнят свободните си позиции заради очакванията на кандидатите за по-високо заплащане от предлаганото и липсата на меки умения - комуникационни, работа в екип и решаване на проблеми (9%).

„Продължаваме да бъдем свидетели на растящото търсене на квалифицирани служители във всички икономически отрасли в България – от транспортния и инженерния до производствения и здравния“, казва Александър Хангимана, управляващ директор на ManpowerGroup Балкани, цитиран в прессъобщение.

„Работодателите не могат да намерят хората с точния микс от технически и меки умения и въпросът вече не опира само до откриването на таланти – ние трябва да ги създадем. Организациите трябва да положат много повече усилия, за да обучат и преквалифицират служителите за новия работен свят и да създадат работна сила с умения, от които се нуждаят както компаниите, така и хората, за да са успешни в дългосрочен план“. 

Най-трудни кадри за намиране в България през 2018 г.

1.     Квалифицирани работници    
2.     Инженери  
3.     Шофьори  
4.     Служители за ресторанти/хотели  
5.     Здравни специалисти   
6.     ИТ     
7.     Търговски представители 
8.     Мениджъри/директори   
9.     Офис служители  
10.     Счетоводители и финансисти

За своята анкета ManpowerGroup е попитала 39 195 работодатели от 43 държави какви трудности изпитват при попълване на свободни позиции, какви умения не могат да намерят и какво правят, за да разрешат проблема с недостига на таланти. 

Са Са

Оказва се, че в региона на Европа, Близкия Изток и Африка най-малко трудности да попълнят свободни позиции изпитват концерните в Ирландия (18%), Великобритания (19%) и Нидерландия (24%). Най-засегнатите пазари в Европа са Румъния с 81% (увеличение с 9 процентни пункта), и България (увеличение с 6 процентни пункта в сравнение с 2016 г.).
Азиатско-тихоокеански регион: е изправен пред най-големия недостиг на таланти, като пет от 10-те най-засегнати пазари според проучването се намират тук – Япония, Тайван, Хонконг, Сингапур и Индия. В Япония броят на работодателите, които изпитват трудности да попълнят свободни позиции, продължава да расте и стига до 89% - най-високият дял, отчетен в цял свят.

В региона на Северна и Южна Америка с най-сериозни проблеми е Аржентина, където 52% от фирмите изпитват недостиг на таланти. В Бразилия 34% от работодателите отчитат трудности. Мексико е изправен пред най-голямото увеличение в степента на трудност - от 40% през 2016 г. до 50%. В сравнение с 2016 г. Бразилия, Колумбия и Аржентина показват най-голямо подобрение в борбата с недостига на таланти, а броят на работодателите в САЩ, които също са изправени пред недостиг на таланти, се е увеличил от 32% през 2015 г. до 46% през 2018 г. – малко над средното равнище в световен мащаб.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 5 години
На хора се нарежда ЕДВА, СЛЕД КАТО СТАНАЛИ РАБОТЕЩ МЕХАНИЗЪМ /екип/. Екипите СЕ ОТГЛЕЖДАТ, ЦЕНЯТ И УВАЖАВАТ. С ЧОВЕЦИТЕ И НА ЧОВЕЦИТЕ СЕ ГОВОРИ, Това е, не е китайско писмо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 5 години
Та, хора няма, където не виждат човеците, ама съвсем накратко, това е. Има и още, ама за после, че току виж, приседнало на някого от много наведнъж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 0
Pyramid
преди 5 години
Нещата са много по-простички, стига на работниците да се погледне като на човеци а не, като на мат'рял който, не само, че не ежизобилен, ами е и много ценен, че с проста ръка, да го шиткаш, следвайки *** указания от недоучили и неосъзнали/се меринджеи с еднодневен мозък и двучасов опит с хора. Тези ***, подкокоросвани от някой, не пипвал истински труд /хеле пък, в екип/, и навивани да бъдат ефективни, да най-страшната болячка. Не знае какво е ефективност, бърка го с ефектност, виждан /визия бъркат по омотаност, с външен вид...Трагедия отвсякъде .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 0
Tigra
преди 5 години
Прав си.........време е пирамидалната схема да бъде дменена он холографската...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 15 rate down comment 2
red6
преди 5 години
Никой не е казал, че от бай Пенчо арматуриста ще направиш за месец гуру в AI. Тук акцента е в липсата на базови познания. От *nix / DB admin за половин - една година можеш да направиш програмист и то на добро ниво. Стига човека и фирмата да искат.За всяка нова позиция си иска известно време за работещия да навлезе, ако има основните знания за целта. Та за това говорех де...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 52 rate down comment 5
Hahoto
преди 5 години
Една сериозна фирма трябва да инвестира в образованието на кадрите си. Ако работиш в BMW и имаш амбиции, можеш да завършиш и да станеш инженер във фирмата, компанията плаща на университетски преподаватели по програма, каквато и трябва на нея, за да върви напред. Тази диплома, ще ти се признава само в БМВ, но ще ти е достатъчна да вървиш нагоре в кариерата. А нашите "работодатели" искат с трици маймуни да събират е трудна работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 50 rate down comment 4
michaelis12
преди 5 години
земете си бежанци за по 700стин леа и те ше опраят нещата, нали тва писахте с пропаганда тука ?? ..... е са ви сее паднало
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 33 rate down comment 10
thehappyroger
преди 5 години
Вие сте 0лиг0френи, ако си мислите, че кретено-масонският капитализъм ще съществува още на тази планета. Тази невиждана никъде другаде в цялото съществуване егоистична бавно развиваща се сегашна цивилизация ще бъде заличена, да не кажете после, че не съм ви казал. В момента системата обслужва само и единствено прасетата на върха на пирамидата, лицемерие, лъжи, манипулации, измами, войни, кражби, злоупотреби, алчност, умишлено се създава профанщина у населението, казват ви какво да мислите, егоизъм, разделения и конфликти, бедни/богати, умни/глупави, това ще бъде унищожено, заедно с всички, които го съ-творяват, особено кретено-масоните, това е тяхна зидария, разгръща се космически сценарий за смяна на парадигмата на Земята и раждането на един съвършено различен в начина си на мислене и осъзнаване на реалността си човек, ако не бяхте алчни, лицемерни и егоистични вече щяхме да пътуваме м/у различни звездни системи и да се телепортираме, ако трябва да говорим за развитие и технологии, ама това е една друга тема, реалността ни е отражение на нивото ни на съзнание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 19 rate down comment 5
khao
преди 5 години
зависи от работата, но примерно при високите технологии има момент дето няма как да намериш направо готов човек, без никво обучение от товя страна като работодател.... така че и това е малко общо казано, щото хем има проблем, хем пък икономиката расте и нови неща биват измисляни непрекъснато.. та по скоро проблема ми изглежда като повече като мрънкане !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 31 rate down comment 3
red6
преди 5 години
В статията пропускате нещо важно. То е в последните редове - последните 2 абзаца. Този проблем го има навсякъде по света. Просто някъде е по-слабо изразен, някъде по-силно. Следвайки миграционните потоци много лесно се вижда, че там където е по-слабо изразен прииждат хора от там, където е по-силно изразен. Говорим за развитите държави и междинките. Изключваме, тия дето са пълен леш. И по-интересното - почти всичките позиции искат високи познания/умения. Явно проблема ще дойде не само в липсата на хора, а в липсата на ОБРАЗОВАНИ и със УМЕНИЯ хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още