IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всяка трета българска фирма се затруднява да запълни свободните си позиции

Голям недостиг на таланти, ниска безработица и все по-голямо търсене на кандидати за работа характеризират пазара на труда според Manpower

10:23 | 04.07.18 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: PIxabay</p>

Снимка: PIxabay

Работодателите в България са изправени пред най-големия недостиг на кадри от 2011 г. насам според проучването на ManpowerGroup „Недостиг на таланти 2018“, което включва над 600 компании.

Във времена, в които има повече работни места, отколкото квалифицирани служители, 68% от фирмите в страната изпитват трудности да запълнят свободните си позиции. Добре подготвените работници, инженери и шофьори остават най-трудните за намиране кадри, показва изследването.

Въпреки че нивото на безработицата продължава да е ниско, 38% от работодателите посочват липсата на кандидати като основна причина за недостига на таланти в страната, следвана от липсата на търсени твърди умения (24%) и опит (11%). 12 12

Освен това 11 на сто от компаниите не могат да запълнят свободните си позиции заради очакванията на кандидатите за по-високо заплащане от предлаганото и липсата на меки умения - комуникационни, работа в екип и решаване на проблеми (9%).

„Продължаваме да бъдем свидетели на растящото търсене на квалифицирани служители във всички икономически отрасли в България – от транспортния и инженерния до производствения и здравния“, казва Александър Хангимана, управляващ директор на ManpowerGroup Балкани, цитиран в прессъобщение.

„Работодателите не могат да намерят хората с точния микс от технически и меки умения и въпросът вече не опира само до откриването на таланти – ние трябва да ги създадем. Организациите трябва да положат много повече усилия, за да обучат и преквалифицират служителите за новия работен свят и да създадат работна сила с умения, от които се нуждаят както компаниите, така и хората, за да са успешни в дългосрочен план“. 

Най-трудни кадри за намиране в България през 2018 г.

1.     Квалифицирани работници    
2.     Инженери  
3.     Шофьори  
4.     Служители за ресторанти/хотели  
5.     Здравни специалисти   
6.     ИТ     
7.     Търговски представители 
8.     Мениджъри/директори   
9.     Офис служители  
10.     Счетоводители и финансисти

За своята анкета ManpowerGroup е попитала 39 195 работодатели от 43 държави какви трудности изпитват при попълване на свободни позиции, какви умения не могат да намерят и какво правят, за да разрешат проблема с недостига на таланти. 

Са Са

Оказва се, че в региона на Европа, Близкия Изток и Африка най-малко трудности да попълнят свободни позиции изпитват концерните в Ирландия (18%), Великобритания (19%) и Нидерландия (24%). Най-засегнатите пазари в Европа са Румъния с 81% (увеличение с 9 процентни пункта), и България (увеличение с 6 процентни пункта в сравнение с 2016 г.).
Азиатско-тихоокеански регион: е изправен пред най-големия недостиг на таланти, като пет от 10-те най-засегнати пазари според проучването се намират тук – Япония, Тайван, Хонконг, Сингапур и Индия. В Япония броят на работодателите, които изпитват трудности да попълнят свободни позиции, продължава да расте и стига до 89% - най-високият дял, отчетен в цял свят.

В региона на Северна и Южна Америка с най-сериозни проблеми е Аржентина, където 52% от фирмите изпитват недостиг на таланти. В Бразилия 34% от работодателите отчитат трудности. Мексико е изправен пред най-голямото увеличение в степента на трудност - от 40% през 2016 г. до 50%. В сравнение с 2016 г. Бразилия, Колумбия и Аржентина показват най-голямо подобрение в борбата с недостига на таланти, а броят на работодателите в САЩ, които също са изправени пред недостиг на таланти, се е увеличил от 32% през 2015 г. до 46% през 2018 г. – малко над средното равнище в световен мащаб.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 7 rate down comment 13
thehappyroger
преди 5 години
На Земята предстои да останат само хора, от които никой няма да следва никой, още по-малко кретено-масонски капитализъм, всеки ще си е сам лидер, само до 2030-та всичко ще стане на пихтия заради планетарните изменения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 20 rate down comment 3
red6
преди 5 години
Да бъде! О, свещена наша пътеводна светлина! Ти си пътят, истината и живота, ние ще те следваме! Не хаби словата си за нас напразно, ние си те почитаме и така...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 9
thehappyroger
преди 5 години
До 2030-та един град смехономика, предимно чуждестранни кретено-масонски компании докато им е изгодно, след 2030-та пари за заплати в държавният сектор, за пенсии, за ток, за общ поръчки, за магистрали и за бюджет на ромите от поколенията. До 2050-та планетарните изменения ще заличат целият кретено-масонски капитализъм и цялата им зидария в света, заедно с всички хора, които създават цялата тази его-простотия и/или я подкрепят, след 2050-та цивилизацията няма да използва банки и пари с кретено-масонски символи по тях, предстои да го видите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 6
pioner
преди 5 години
35 000 на месец за Финансов мениджър
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 53 rate down comment 0
Грую Груев
преди 5 години
Абе има и едната, и другата гледна точка - нагледал съм се както на крайно *** и ограничени яйчари (както ги наричам), така и на безкрайно повярвали си млади меринджейчета, с почти нулев опит и безкрайни претенции. Но като цяло, мога да цитирам един от шефовете на Фикосота - компания, на която не се кефя особено, защото свършиха и доста глупсоти, но определено са смели:Не разбирам когато ми кажат "няма хора". Защото хора има, аз ги виждам. "Няма хора" означава, че трябва да платим повече, за да привлечем някого. Ами добре тогава, щом трябва да платим повече, ще платим повече. Предизвикателен е за тези, които не могат да си позволят да привлекат нужния човек за нужната позиция. Ако ти трябва определен специалист и той на пазара струва Х лева, ти трябва да можеш да си го позволиш и трябва да вземеш най-доброто, което можеш да си позволиш. Та така :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 0
melon
преди 5 години
Ако не е тайна каква заплата им поиска?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 34 rate down comment 0
melon
преди 5 години
Това с дъртостта може да е фактор, ама не е до срочността на труда. Като е дърт, по-трудно го лъжат, може би.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 37 rate down comment 0
khao
преди 5 години
именно, средния ХР си мисли, пардон! ... е чел в една книжка, той не мисли! ... а тоя е дърт, а на нас ни трябва човек за по дълго време, като си мислят че конкуренцията спи ... а от 50 до 65 (или там колкото беше) са 15 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 57 rate down comment 2
pioner
преди 5 години
Ами будалите дето работят за 500 лева намаляват драстично!Бил съм на интервюта за работа на което като кажа каква заплата искам и HR или управителя буквално хлъцват. Помня един случай в голяма международна фирма в която разминаването иска/предлага беше 10 пъти. В рамките на 5-10 години българи в България няма да работят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 40 rate down comment 5
khao
преди 5 години
да сменят HR-a си, даже направо да махнат тази позиция, обикновенно там е проблема при набирането на качествени кадри!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още