IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплатата на Иван Искров е била над 19 хил. лв. в месеците преди фалита на КТБ

От 1 януари до 30 юни 2014 г. УС на БНБ е получил възнаграждения общо за над 560 хил. лв.

14:37 | 24.02.16 г. 5
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Заплатата на бившия управител на Българска народна банка (БНБ) Иван Искров е била 19 070 лв. месечно от януари до юни 2014 г. Това оповести депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров, който спечели дело във Върховния административен съд, което заведе заедно с колегата си Петър Славов и така получи правото да каже какви са били възнагражденията на членовете на Управителния съвет (УС) на централния трезор, пише Dnes.bg.

Като основна заплата Искров е взимал по 12 870 лв., но от допълнителни възнаграждавания в джоба му всеки месец са постъпвали още 6 200 лв.

Заместниците му Димитър Костов и Калин Христов пък са взимали по 17 199 лв. на месец, от тях бонусите са били 5 451 лева, а основна заплата – 11 747 лв.

Третият подуправител на БНБ Цветан Гунев е взимал същите пари като допълнително възнаграждение, но основната му заплата е била малко по-ниска – 11 628 лв.

Според Димитров това е скандално, защото шефовете в БНБ са взимали тези суми точно в периода преди фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ), за който и те носят вина. Съдът официално обяви, че фалитът на банката е на 20 юни 2014 г., а редица проверки показаха, че в БНБ са си затваряли очите за редица нарушения в КТБ.

Членовете на УС Стати Статев и Боряна Пенчева са получавали по 6 471 лв. основна заплата и по 2 588 лв. допълнително.

Справката сочи, че заплатите на шефовете на БНБ от юли до декември 2014 г. са намалели. Но в шестте месеца преди фалита на КТБ управата на БНБ е получила заплати за 562 478,89 лв. 

В периода юли-декември 2014 г. Иван Искров е взимал през това време по 16 995 лв. на месец, защото допълнителните му възнаграждения са паднали на 4 094 лв. Подуправителите също са били с поизтънели джобове в този период - основна заплата 11 769 лв. и бонуси - 2 830 лв.

От януари до юни 2015 г. бонусите на Искров са били още по-малки – едва 3 204 лв. при 6 200 лв. за същия период на 2014 г. Иначе основната му заплата си е останала в почти същия размер – 12 892 лв.

Подуправителите също са се разписвали срещу по-ниски допълнителни възнаграждения – 2 830 лв. срещу 5 451 лв. за първите шест месеца на 2014 г.

Не може управител на БНБ да получава четири пъти повече от премиера, отсече от своя страна лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Той припомни, че едно от изискването към претендентите за шеф на централния трезор е да имат успешна кариера, а бедни хора с такава в банковия сектор няма.

Така че могат да си позволят, докато са в БНБ, да не взимат такива огромни заплати, смята той.

След като направи разкритието за колосалните суми, взимани от ръководството на БНБ, Мартин Димитров се закани, че отново ще поиска парламентът да приеме подготвените от него промени в Закона за БНБ, с които се слага „таван“ на заплатите.

Според него повечето депутати са заблудени, че има максимална заплата за управителя на централната банка и заместниците му, а всъщност в закона сега е разписана единствено минималната сума.

Предложението на Димитров предвижда заплатата на шефа на БНБ да бъде колкото тази на председателя на НС, а в определени случаи - до два пъти по-висока.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
бай Промо
преди 8 години
И между другото, самоначисляването на безсрамни бонуси и нагли месечни възнаграждения от 'финансисти', без никакво трудово и нетрудово основание, само защото имат техническата възможност да го правят, и не могат да се въздържат да не се възползват от тази техническа възможност е класическа схема за измама във финансите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
бай Промо
преди 8 години
Отн.: Не заради високите заплати, а защото са ги получавали, за да прикриват измамата... Не е много ясно. Още не е установено дали е злонамереност (знаели са какво правят и са били наясно с последиците) или си е чисто малоумие (не са знаели нито на коя планета се намират, нито защо) ... което обаче и в двата случая изобщо не им е пречело да си начисляват по 19 бона заплата на месец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Брей брей, за първи път се пишат такива смислени коментари, Вземал, ми да взема, не е малка длъжност, ама да си върши работата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
Спящият бик
преди 8 години
Тия трябва да бъдат линчувани от потърпевшите! Не заради високите заплати, а защото са ги получавали, за да прикриват измамата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
993
преди 8 години
Много важно колко вземал! Важното е какво е или не е свършил! Някой да го е подвел под отговорност за КТБ? Да му е потърсена сметка??? Явно е получил индулгенция, ако банката се "затрие"... А в УС на БНБ? Все същите стари муцуни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още