Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Защо разходите на работодателите за труд се повишават?

Най-голям компонент са разходите за осигуровки, твърди зам.-председателят на БСК Димитър Бранков

Защо разходите на работодателите за труд се повишават?

Снимка: Pixabay

Бизнесът в България отчита увеличение на разходите за труд с около 13% в сравнение с предходното тримесечие на годината, но това не означава непременно, че заплатите в страната са се повишили толкова значително. Това мнение застъпи зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Димитър Бранков в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Най-голям компонент са разходите за осигуровки, поемани от работодателя. Разходите за облекло също влизат в това число. Този ръст се дължи на редица фактори, сред които трябва да включим и увеличената заетост. Наблюдаваме увеличение в, т. нар., аутсорсинг дейности, имаме ръст и в образованието“.

Ръстът в разходите се дължи на два фактора, продължава Бранков. Публичният сегмент за увеличение на заплатите е общоизвестна политика на правителството, която влиза в сила. Другият фактор е ниската начална ставка на заплатите в сектора, ако вземем предвид основата от преди 10 години.

Разходите на работодателите за обучение на персонал са значително по-ниски от тези на компаниите в развитите икономики, казва още зам.-председателят на БСК.

„Българските работодатели имат немного високи разходи за обучение на своите служители в сравнение с останалите страни в Европейския съюз“.

Вижте повече във видеото.

гледано: 2987   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Хотелиерите у нас отчитат по-сериозен спад в приходите през октомври