IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на биткойна продължава пътя си надолу до под 23 хил. долара

Понижението е от над 11% за последното денонощие

10:20 | 14.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цената на биткойна отбелязва най-голямото си понижение от година насам на фона на сигналите, че корекциите на криптопазара са удар по големите индустриални играчи и поставят огромен натиск върху дигиталните проекти, съобщава CoinDesk.

Към 9:45 ч. българско време биткойнът се разменя за 22 388 долара, което е спад от над 11% за последните 24 часа.

Етерът на свой ред се понижава със 7,8%, а рипълът с по-скромните 0,8%. Кардано и солана са на зелено с ръстове от съответно над 8% и над 10%.

Новата порция понижения е факт, след като платформата Celsius Network Ltd. обяви, че временно спира изтеглянията, суаповете и трансферите. Компанията през април обяви, че притежава най-малко 150 хил. биткойна на стойност 3,5 млрд. долара сегашни цени. По-късно от криптокомпанията Nexo изразиха интерес към закупуване на част от активите на платформата.

Борсата Binance също по-рано през вчерашния ден обяви, че спира изтеглянията си, но поради технически причини.

Междувременно стана ясно, че пазарната капитализация на криптовалутите е спаднала под 1 трлн. долара за първи път от началото на 2021 г., като налице са големи загуби при токени като солана и доуджкойн.

„Настроенията за криптовалути са ужасни“, коментира Едуард Моя, старши пазарен анализатор на брокера Oanda. „Биткойнът се опитва да оформи база, но ако цените спаднат под нивото на 20 хил. долара, може да стане дори още по-грозно“, допълва той.

Проблемите на криптосектора се увеличиха, след като традиционните пазари също се оказаха под натиск. Индексът S&P 500 изтри близо 3,9% в понеделник, достигайки ново дъно за годината. Най-големият двигател за разпродажбите изглежда са подновените страхове за по-агресивно затягане на паричната политика на Федералния резерв в опит да се овладее инфлацията.

Във вторник започва двудневната среща на ръководството на централната банка, която ще завърши в сряда с позиция и пресконференция на управителя Джером Пауъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още