Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Криптовалути

Капитализацията на биткойна мина тази на Coca-Cola

При сегашния си размер биткойнът е по-голям от всички компоненти в индекса S&P 500 с изключение на 23

Капитализацията на биткойна мина тази на Coca-Cola

Снимка: Getty Images News

Дигиталната валута биткойн, която стана свидетел на изумителен ръст през 2017 г., мина във вторник поредната граница след няколко спада през последните дни.

Цената на един биткойн се повиши с 5,8% във вторник, достигайки рекордните 11 855,73 долара. С този ръст за първи път общатата пазарна капитализация на биткойна мина 200 млрд. долара, показват данни на CoinMarketCap. За да дадем представа колко бързо се повишава стойността на тази валута, припомняме, че едва в края на октомври биткойнът мина капитализация от 100 млрд. долара. Комбинираната пазарна оценка на всички криптовалути е 356,9 млрд. долара.

При сегашния си размер биткойнът е по-голям от всички компоненти в индекса S&P 500 с изключение на 23. С нарастването до 200 млрд. долара сега пазарната капитализация на тази валута е по-голяма от оценката на Coca-Cola Co. и с 1% под тази на Oracle Corp.

Въпреки че още няма борсово търгуван фонд (ETF), посветен на криптовалутата, биткойнът не е прекалено далеч от задминаването и на най-големия ETF по обем - SPDR S&P 500 ETF Trust, който разполага с активи за „едва“ 258,2 млрд. долара.

Още по темата

Досега през 2017 г. биткойнът поскъпна с повече от 1100%, след като приключи 2016 г. на цена под 1000 долара. За същото време индексът S&P 500 нарасна с 18%. 

Въпреки че цената е силно променлива, тя се повиши на фона на редица коментари, че става дума за балон или измама, включително от такива високопоставени инвеститори като Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JP Morgan Chase & Co.

Комисията за търговия на фючърси върху суровини заяви през миналата седмица, че би позволила вписването на фючърси върху биткойни на редица борси, включително CBOE Global Markets, Nasdaq и CME Group, които обявиха, че ще пуснат такива продукти. Фючърсите се разглеждат като потенциално ново легитимиране на биткойна като инвестиция и биха могли да предизвикат допълнително търсене.

Криптовалутите също така се възползваха от нарастващия интерес към блокчейна, основната технология зад биткойна.

„Точно както интернет преобрази живота ни с имейлите, електронната търговия или приложенията за смартфони, ние вярваме, че една блокверига като инфраструктурна технология може да захрани бъдещите технологии чрез умни договори, символи или управление на идентичността", писа UBS през октомври.

Инвестиционната банка добави, че блокверигата е „близка до инвестирането в интернет в средата на 90-те години", оценявайки, че може да добави до 2027 г. годишна икономическа стойност в размер между 300 и 400 млрд. долара в глобален аспект.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

1
 
1
 
8
Sakamano до: khao
преди 10 месеца
**...да ти издам под секрет че биткоина ми е отворена книга, казах вече няколко пъти че си минтил...**

Хе хе, запази си го за някой наивник, който ще ти се върже, мен с това няма да ме впечатлиш. Впрочем, излишно е дори да споря с теб. Всяко повишение на цената на биткойна те опровергава. Продължавай да повтаряш, че е пирамида - само тази надежда ти остава. След години пак ще водим същия разговор.
0
 
1
 
7
majnata до: khao
преди 10 месеца
Ти колко биткойна имаш ... немаш нищо , затуй за тебе нема смисъл !
2
 
3
 
6
khao до: Sakamano
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
биткоина е една хеш функция без никакъв смисъл, ето това е зада не спорим вече поне с теб :)
1
 
1
 
5
khao до: Sakamano
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Биткойнът не е само валута
----
чакай сега, как хем е валута, хем е стока или услуга ? Как така ? последно да не е само пирамида, хахахахаха
и чета внимателно аз, да ти издам под секрет че биткоина ми е отворена книга, казах вече няколко пъти че си минтил и статистика съм вадил, да не мислиш че ги говоря тия неща случайно ? :):) просто вече не ми се спори с невежи и почнах само да питам провокативни въпроси.... и надали има някой по света да знае точната сума долари или която и да е истинска валута, по скоро вникни в смисъла на написаното не се хващап за отделната дума !
0
 
6
 
4
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Едното е компания дето пакетира и продава подсладена вода. а другото даже и това не е. :)

Още от Криптовалути
Coinbase отваря офис в Дъблин заради Brexit