IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Капитализацията на биткойна мина тази на Coca-Cola

При сегашния си размер биткойнът е по-голям от всички компоненти в индекса S&P 500 с изключение на 23

08:43 | 06.12.17 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

Дигиталната валута биткойн, която стана свидетел на изумителен ръст през 2017 г., мина във вторник поредната граница след няколко спада през последните дни.

Цената на един биткойн се повиши с 5,8% във вторник, достигайки рекордните 11 855,73 долара. С този ръст за първи път общатата пазарна капитализация на биткойна мина 200 млрд. долара, показват данни на CoinMarketCap. За да дадем представа колко бързо се повишава стойността на тази валута, припомняме, че едва в края на октомври биткойнът мина капитализация от 100 млрд. долара. Комбинираната пазарна оценка на всички криптовалути е 356,9 млрд. долара.

При сегашния си размер биткойнът е по-голям от всички компоненти в индекса S&P 500 с изключение на 23. С нарастването до 200 млрд. долара сега пазарната капитализация на тази валута е по-голяма от оценката на Coca-Cola Co. и с 1% под тази на Oracle Corp.

Въпреки че още няма борсово търгуван фонд (ETF), посветен на криптовалутата, биткойнът не е прекалено далеч от задминаването и на най-големия ETF по обем - SPDR S&P 500 ETF Trust, който разполага с активи за „едва“ 258,2 млрд. долара.

Досега през 2017 г. биткойнът поскъпна с повече от 1100%, след като приключи 2016 г. на цена под 1000 долара. За същото време индексът S&P 500 нарасна с 18%. 

Въпреки че цената е силно променлива, тя се повиши на фона на редица коментари, че става дума за балон или измама, включително от такива високопоставени инвеститори като Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JP Morgan Chase & Co.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 3
Sakamano
преди 6 години
**...да ти издам под секрет че биткоина ми е отворена книга, казах вече няколко пъти че си минтил...**Хе хе, запази си го за някой наивник, който ще ти се върже, мен с това няма да ме впечатлиш. Впрочем, излишно е дори да споря с теб. Всяко повишение на цената на биткойна те опровергава. Продължавай да повтаряш, че е пирамида - само тази надежда ти остава. След години пак ще водим същия разговор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
Ти колко биткойна имаш ... немаш нищо , затуй за тебе нема смисъл !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 6 години
биткоина е една хеш функция без никакъв смисъл, ето това е зада не спорим вече поне с теб :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 6 години
Биткойнът не е само валута----чакай сега, как хем е валута, хем е стока или услуга ? Как така ? последно да не е само пирамида, хахахахахаи чета внимателно аз, да ти издам под секрет че биткоина ми е отворена книга, казах вече няколко пъти че си минтил и статистика съм вадил, да не мислиш че ги говоря тия неща случайно ? :):) просто вече не ми се спори с невежи и почнах само да питам провокативни въпроси.... и надали има някой по света да знае точната сума долари или която и да е истинска валута, по скоро вникни в смисъла на написаното не се хващап за отделната дума !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
mathematician
преди 6 години
Едното е компания дето пакетира и продава подсладена вода. а другото даже и това не е. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
Иван Митев
преди 6 години
В статията е с некоректно съпоставяне на пазарната стойност на стока с пазарната капитализация на акции.Реално това е похват за реклама на биткойна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 7
Sakamano
преди 6 години
Биткойнът не е само валута, което сме обсъждали многократно, ама няма кой да чете. Естествено, че и другите валути могат да имат капитализация - при условие, че знаеш точно колко единици има в обръщение - но в повечето случаи това е тайна известна само на централните банки. А относно долара - съмнявам се дори ФЕД да знае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
khao
преди 6 години
сега да питам може ли валута да има капиталицазия и ако да, колко е тази на долара, на юана и на рублата ... че ми е любопитно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още