IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тревогите за измами и злоупотреби отново дърпат надолу цената на биткойна

Този път причина не е изказване на някой от най-богатите хора в света

21:15 | 02.03.21 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Цената на биткойна продължава да пада и е под прага от 48 хил. долара, като причина този път не е някой милиардер. Във вторник бе изслушването на Гари Дженслър за поста председател на американската Комисия по ценните книжа и борсите.

Цената на най-голямата криптовалута по пазарна капитализация достигна дъно за деня, след като Дженслър заяви, че е предизвикателство гарантирането на безопасни от измами и манипулации криптопазари, съобщава Bloomberg.

Биткойнът загуби до 3% от стойността си по време на търговията в Ню Йорк, но по-късно възстанови част от загубите до 47 686,01 долара, което е спад от близо 1,9% към 20:45 ч. българско време. От декември ръстът в цената на криптовалутата остава впечатляващите 65%.

Дженслър, който бе председател на Комисията по стоковите фючърси и търговията по време на администрацията на Барак Обама, се приема като привърженик на дигиталните активи. Той бе старши съветник по инициативата на Масачузетския технологичен институт Media Lab Digital Currency Initiative и преподава блокчейн технологии и дигитални валути.

Миналата седмица биткойнът записа най-тежкото си седмично понижение от близо година. Дългосрочната перспектива също може да се окаже по-лоша, най-вече заради тревогите за околната среда и затягането на регулациите, които витаят над цената на криптовалутата.

Чистото количество енергия, необходимо за копаене на биткойни, както и очакванията, че правителствата ще създадат повече препятствия пред търгуването с дигиталните пари, сочат, че те ще загубят „по-голяма част от своята стойност във времето“, посочват от консултантската компания BCA Research Inc.

Разходите и бавната скорост на трансакциите с биткойни са направили криптовалутата „неустойчива като средство за размяна“, посочва главният международен стратег на компанията Питър Березин в доклад, цитиран от Bloomberg. В добавка т. нар. ESG фондове (фокусирани върху околната среда, социалната дейност и управлението) по всяка вероятност ще обърнат гръб на компании, свързани с биткойна, заради голямото изразходване на енергия от т. нар. "миньори" в компютърните мрежи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
mitik75
преди 3 години
Как да печелим от дигиталното злато - криптовалута биткойн, подробно описание тук: ***.RABOTAIDOHOD.SIMPLESITE.COM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 3 години
той точно на това разчита ! Браво :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
А като Мъск продава, ти що ще чиниш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
kane
преди 3 години
Когато мъск купува, даймън и вс останали купуват и аз купувам. Последният път купих на $56к и съм ок със спада, даже ще купя още когато имам пари...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
Митенце, в момента ги учиш как да губят, не да печелят.Четеш ли заглавието горе бе бот ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
Употребеното гумено изделие в Русия го тикнаха в колония,няма скоро някъде да има Майдан,може да пада, няма проблем..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още