IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тревогите за околната среда и регулациите застрашават цената на биткойна

Криптовалутата успява да възстанови част от загубената си миналата седмица стойност и се движи под границата от 50 хил. долара

19:45 | 01.03.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на биткойна се възстановява в понеделник, след като записа най-лошото си седмично понижение от почти година. Но дългосрочната перспектива може да се окаже по-лоша, най-вече заради тревогите за околната среда и затягането на регулациите, които витаят над цената на криптовалутата.

Чистото количество енергия, необходимо за копаене на биткойни, както и очакванията, че правителствата ще създадат повече препятствия пред търгуването с дигиталните пари, сочат, че те ще загубят „по-голяма част от своята стойност във времето“, посочват от консултантската компания BCA Research Inc.

Разходите и бавната скорост на трансакциите с биткойни са направили криптовалутата „неустойчива като средство за размяна“, посочва главният международен стратег на компанията Питър Березин в доклад, цитиран от Bloomberg. В добавка т. нар. ESG фондове (фокусирани върху околната среда, социалната дейност и управлението) по всяка вероятност ще обърнат гръб на компании, свързани с биткойна, заради голямото изразходване на енергия от т. нар. "миньори" в компютърните мрежи.

Цената на биткойна обаче остава над пет пъти по-висока спрямо предходната година. Към 18 ч. българско време криптовалутата поскъпва с близо 14% до 49 392,85 долара. Това обаче остава далеч от рекордната му стойност, достигната само допреди седмица от над 58 хил. долара.

Графика: CoinDesk

Правителствата ще създадат повече пречки, тъй като могат да загубят милиарди долари приходи от сеньораж – разликата между номиналната стойност на парите и разходите за тяхното произвеждане, посочват още от BCA.

„Много компании се присламчиха към биткойна, за да се свързват с технологичната мистерия на дигиталната валута“, посочва Березин. Според него, когато ESG фондовете започнат да напускат биткойна, цената ще потъне.

Други анализатори обаче продължанат да гледат положително на криптовалутата. Въпреки че налице са някои рискове, биткойнът се намира във върхова позиция и може би се намираме в началото на огромна трансформация на критовалутите в традиционни средства за разплащане, посочват от Citigroup в свой доклад.

Екипът на банката подчертава все по-нарастващата привлекателност на актива за институционалните инвеститори, както и аргумента, че може да служи като спасителен пояс от инфлационните рискове.

В краткосрочен план инвестиционните потоци към биткойна може да се окажат ключови за прогнозните цени. Стратезите на JPMorgan Chase & Co. посочват, че приходите към най-големия търгуван криптофонд Grayscale Bitcoin Trust намаляват и парите към други биткойн фондове не са достатъчно силни, за да предотвратят забавяне на импулса на потока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
mitik75
преди 3 години
Как да печелим дигиталното злато - криптовалута биткойн, подробно описание тук: ***.RABOTAIDOHOD.SIMPLESITE.COM
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ей, *** вмирисан, изобщо четеш ли каква е темата или бързаш да си снесеш опорките московски??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
PRESSтитуциата се интересува от биткойна, птичките и пчеличките(упс, за тях ич - да ги тровят с пръскането, н'еа проблем, индустрия да става).А за предстоящата война в Донбас? Вашата супер-пупер редакция нещо?Аааа, нямате никакво инфо?Е, ще имате посфактум.В средата на тоя месец....Кое може да подпали ЕС ! *** нищо, вие па ще сте #1 (ву-ву-Зе!).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още