IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bertelsmann потвърди, че ще продава част от акциите си в RTL

Концернът ще намали участието си в телевизията до 75% от сегашните си 92,3%

11:12 | 04.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	RTL се оценява от пазара на около 8,5 млрд. евро.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

RTL се оценява от пазара на около 8,5 млрд. евро. Снимка: Ройтерс

Германският медиен конгломерат Bertelsmann обяви в четвъртък плановете си за продажба на дял от телевизионен оператор RTL Group на стойност близо 1,5 милиарда евро, предаде Ройтерс.

Bertelsmann ще намали своя дял в оператора до по-малко от 75% от сегашните си 92,3%, под формата на вторично пласиране, заявиха от концерна, потвърждавайки съобщение на Ройтерс от миналия месец.

Компанията търси свежи пари, за да финансира амбициите си за растежа и да „ремонтира“ основно своята дейност, за да навакса с бързо променящите се пазари. 

Концернът има за цел да разшири своето цифрово съдържание и да навлезе на развиващите се пазари, за да компенсира „болната“ печатна преса, където се планира сливане с издателя Pearson, който освен британския Financial Times издава и книгите с марка Penguin.

През миналата седмица главният изпълнителен директор на Bertelsmann Томас Рабе заяви, че концернът планира за похарчи над 3 млрд. евро за придобивания през следващите три години, за да засили растежа си и да увеличи влиянието си в Европа.

Освен това Bertelsmann вече постигна споразумение да изкупи дела на своя партньор - компанията за дялови инвестиции KKR, в базираното в Германия смесено дружество BMG, което закупи преди време целия каталог със стари хитове на Virgin Music.

Акции на RTL могат да бъдат предлагани на частни и институционални инвеститори чрез публично предлагане във Франкфурт и Люксембург преди началото на лятната почивка, заявиха от Bertelsmann. Освен в тези страни е планирано и частно пласиране при институционални инвеститори.

От концерна поясниха освен това, че през септември планират големи придобивания и стратегически партньорства за ускоряване на растежа, за да увеличат международното си присъствие.

Източници, запознати с въпроса, са заявили миналия месец, че Deutsche Bank, Morgan Stanley, Goldman Sachs, Bank of America, Citigroup и Credit Suisse ще участват в продажбата на дела в RTL. Според Bloomberg обаче транзакцията за RTL ще бъде извършена с помощта на Lazard Ltd.

RTL се оценява от пазара на около 8,5 млрд. евро. Дял от 17,3% би струвал около 1,5 млрд. евро. Но действителната продажна цена може да се различава значително, тъй като акциите предвид малкия фрий флоут досега се търгуват слаби. За да се постигне голям интерес у инвеститорите, Bertelsmann организира продажбата като първично публично предлагане. Не се предвижда обаче увеличение на капитала, поясниха от RTL. Постъпленията от продажбата ще са само за компанията-майка.

Въпреки спадащата печалба RTL и през миналата година бе най-печелившото подразделение на Bertelsmann. Силният бизнес в Германия компенсира спадът на печалбата във Франция и Испания. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още