IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За повечето европейци медиите са зависими от политически и търговски натиск

44% от европейците медиите не предлагат информация, която заслужава доверие

22:47 | 17.11.16 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

57% от европейците са на мнение, че националните медии в страната им са зависими от политически или търговски натиск. Това показва проучване на Евробарометър, провело се през октомври и ноември.

От данните е видно, че само 38% от европейците смятат, че медиите в страната им са свободни. Това мнение се споделя най-често от гражданите на Финландия (78%), Холандия и Дания (по 61%). Само 12% от гърците и 24% от испанците обаче смятат, че медиите им са свободни от натиск.

В същото време обаче 66% от участвалите в допитването са съгласни, че в медиите има разнообразие от гледни точки и мнения. Само 31% от европейците се опасяват, че това не е така.

За 53% от европейците медиите предлагат информация, която заслужава доверие. На обратното мнение са 44% от анкетираните. Гърция е страната, в която най-голям дял от гражданите се съмняват в информацията, която предават медиите - само 26% от гърците смятат, че новините заслужават доверие. Ниско е доверието и във Франция и Испания.

Според 66% от европейците радиото е най-надеждният източник на информация. Следват телевизията и вестниците (по 55%). На последно място са социалните медии, блоговете и сайтовете - 32%. Сборът надхвърля 100%, защото респондентите са давали повече от един отговор на този въпрос.

37% от участвалите в проучването вярват в независимостта на регулаторните органи, които следят медиите. За 46% обаче органите са под натиска на управляващите, търговска или политическа преса, а 17% не могат да преценят.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 33 rate down comment 0
dakl
преди 7 години
Изборите в САЩ нагледно показаха за каква "независимост" на медиите става дума, т.е. че везависимо от фактите медиите следват единствено линията на тези които плащат музиката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Медиите са платени и използвани за манипулация на обществата. В България два пъти !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още