Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Международни пазари

Русия и Саудитска Арабия в борба за петролно надмощие

Докато Москва и Рияд бяха фокусирани върху нездравословните си отношения, САЩ ги изпревари като водещ световен производител

Русия и Саудитска Арабия в борба за петролно надмощие

Снимка: Bloomberg

Отмъщението, казват, е ястие, което се сервира най-добре студено.

Това изглежда е мнението на руското правителство, докато то обмисля как да отговори на молбите да се присъедини към Саудитска Арабия и други членове на ОПЕК в намаляването на петролното производство. Мнозина очакват избухването на коронавируса да предизвика спад в търсенето, пише Дейвид Фиклинг за Bloomberg. 

Още по темата
Разговорите между Русия и картела се влачат цяла седмица във Виена, тъй като Москва се противопоставя на ограничаването на производството, споделиха делегати пред Bloomberg News. След като пазарът сега изглежда е добре снабден, техническите експерти на ОПЕК се казва, че препоръчват съкращение със 600 000 барела на ден - значително повече от вътрешния анализ, че вирусът ще намали търсенето с около 400 000 барела за около шест месеца. 

Русия има свои непосредствени причини да пасува. Производството на петрол в страната миналата година отчете най-високото си ниво от дните на Съветския съюз, достигайки около 11,25 милиона барела на ден. Нещо повече, сега Русия е в ситуация, на която исторически само Саудитска Арабия и няколко други страни от Персийския залив са се радвали, след като има свободен капацитет от около 500 000 барела на ден, достатъчен, за да й даде ролята на ключов производител за света.

Съществува и по-дълбок исторически нюанс на случващото се, отразяващ петте десетилетия на борба между Русия и Саудитска Арабия за надмощие на световния петролен пазар.

Петролът имаше недооценена роля при падането на Съветския съюз. След като индустрията и селското стопанство в СССР започнаха да западат през 70-те години, петролният бум поддържаше икономиката. Подпомогната от рязкото покачване на цените в резултат на петролните кризи през 1973 и 1979 г., страната разкри огромни запаси в Сибир. Спечелената твърда валута бе използвана, за да се плати вноса на зърно, който да изхрани нарастващото градско население, както и за финансирането на пагубната война в Афганистан.

Тези разходи бяха финансирани до голяма степен от ограниченията на Саудитска Арабия. След като търсенето от богатите вносители на петрол се срина в резултат на по-високите цени, а предлагането от производители извън Персийския залив се увеличи, кралството намали производството с близо две трети в началото на 80-те години в опит да ребалансира пазара и да вдигне цените. Процесът завърши катастрофално за Москва.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (26)

   1| 2| 3    
0
 
0
 
26
mrynmryn до: дядя Вова
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
https://www.worldlifeexpectancy.com/cause-of-death/alcohol/by-country/

Да, добре...
0
 
1
 
25
data до: fon
преди 4 месеца
Ако трябва да сме точни България е била добре през т.н. Комунизъм само по времето на Хрусчов и Брежнев - демек около 20-тина години . Нещо никой не ще да се сеща за времената на Сталин и Горбачов - голямо трепане и при двамата , само методите им са различни : при чичко Сталин бой и куршум , а при Горби глад и мизерия
0
 
1
 
24
преди 4 месеца
Импе , пазара на слузта не е никак добре - в момента са изключени от него Иран. Либия и Венесуела (все страни от топ 10 ) и цената пак огъва , а трите най-големи производителя ще си изрежат главите да се докопат до още малко пазар и това всичкото пак благодарение на технологиите на прогнилия запад . България като нетен вносител на енергия е долна от ситуацията и това се вижда в платежния баланс и ръста на валутните резерви през последните години
0
 
6
 
23
fon до: supertrader
преди 4 месеца
От Русия получихме комунизъм с който 1989-та ни сполетя национална катастрофа - банкрутирала неефективна икономика и тълпи от хора ставащи само за русофили. И както някой те е излъгал, че сме били на голяма далавера с нефта от Русия, така те е излъгал, че в Русия е бъкано с нефт. Русия ако е на второ място в света по запаси на газ, то по запаси на нефт е едва на 8-мо място и с темповете с които добива, ще издържи докато Путин е диктатор, по-натам не е ясно.
4
 
2
 
22
supertrader до: fon
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
От Русия толкова петрол сме получили че го ползвахме сякаш извира в нашите дворове, ти забрави че някой някога ще сподели своите ресурси с нас по този начин. Просто забрави !

Още от Международни пазари
Глобалният пазар на злато се променя