IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

eBay надмина очакванията на анализаторите

В следборсовата търговия акциите поскъпнаха с 2,1 на сто, след като от началото на годината загубиха 11%

09:46 | 27.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
eBay надмина очакванията на анализаторите

Американският технологичен концерн eBay Inc отчете ръст на приходите от продажби за първи път от пет тримесечия, което кара анализаторите да вярват, че усилията на компанията за обрат вече дават резултат, предава MarketWatch.

През последните месеци компанията за електронна търговия не успяваше да се справи с проблемите си, възникващи заради слабия долар, докато се опитваше да върне към успеха своя основен бизнес. Ebay генерира 60% от приходите си на чуждестранни пазари и се сблъсква с последиците на силния долар.

Печалбата преди специални ефекти възлиза на 550 млн. долара, или 47 цента на акция. Пазарът очакваше обаче по-ниска печалба – от 45 цента на лот. Приходите скачат с 3,7 на сто до 2,14 млрд. долара, докато анализаторите очакваха 2,08 млрд. долара. 

Нетната печалба за първите три месеца пада до 482 млн. долара от 626 млн. долара година по-рано. За цялата година  eBay очаква приходи в диапазона между 8,6 и 8,8 млрд. долара, което е в горния диапазон на прогнозираните по-рано 8,5 до 8,8 млрд. долара. 

На борсата резултатите бяха посрещнати добре, като в следборсовата търговия акциите поскъпнаха с 2,1 на сто. От началото на годината компанията загуби около 11 на сто от пазарната си капитализация.

Едва през лятото на миналата година PayPal се отдели от eBay и бе листната на борсата като самостоятелна компания. Ebay се сблъска с намаляващ ръст на основния си бизнес и се концентрира върху по-малки продавачи. 

Базираната в Сан Хосе, Калифорния, компания предупреди по-рано, че предстои трудно първо тримесечие. На фона на нарастващата онлайн конкуренция eBay се опитва да промени имиджа си повече към онлайн пазара и далеч от платформата за покупка и продажба на употребявани стоки и антики. В същото време обаче растежът зад граница и неблагоприятните валутни курсове се  отразяват неблагоприятно на международните продажби.

През изминалата година главният изпълнителен директор Девин Уениг насочи eBay към корените ѝ, фокусирайки се върху уникални предложения и по-малки търговци. Сред усилията е и опитът да се повиши позицията ѝ в резултатите от търсенето в Google, но eBay заяви, че е нужно време, преди стратегията да се изплати.

"Ние изпълняваме нашия план и постигаме напредък по стратегическите ни приоритети", заяви Уениг във вторник.

Още технологични новини вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още