Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

На фокус

На крачка ли сме от падане на пълната забрана за пушене?*

Депутатите обсъждат на първо четене предложението за либерализиране на режима със Закона за здравето

Дни преди Коледните празници депутатите гласуват един от най-интересните законопроекти - този за отмяна на пълната забрана за цигарен дим на закрито.

На крачка ли сме от смекчаване на режима?

След като Комисията по здравеопазване в парламента не подкрепи отмяна на забраната, а икономическата комисия одобри мярката, двата законопроекта за либерализиране на забраната за пушене - на Спас Панчев от БСП и на Волен Сидеров от "Атака", влязоха в пленарна зала.

В залата е министърът на здравеопазването Таня Андреева.

За балансиран подход при разработването на регулаторната рамка за пушенето на обществени места, която да отговаря и на икономическите потребности на бизнеса призова депутатът от „Коалиция за България“ Спас Панчев, който представи мотивите на внесения от него законопроект за либерализиране на сегашния режим.

По негови думи с предлаганите промени в Закона за здравето се запазва пълната забрана за тютюнопушене в по-голяма част от закритите обществени места.

Още по темата

Той изтъкна, че влизането в сила на тоталната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места от 1 юни 2012 година е поставила ресторантьорския и хотелиерски бранш в силно затруднено финансово положение. Той цитира и данни на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, според които заради кризата и пълната забрана за пушене, бизнесът е регистрирал спад в оборотите - особено през зимните месеци на 2012-2013 г., с около 50 до 70%.

Той посочи още, че въпреки стремежа на Европа за ограничаване на тютюнопушенето в редица държави членки на Европейския съюз - Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Испания, Португалия и Германия се допуска по изключение тютюнопушене в някои обществени места при различен режим на обособяване на самостоятелни помещения.

Депутатът заяви, че със законопроекта се предлага въвеждане на изключения от общата забрана - тютюнопушене ще се допуска в обособени самостоятелни помещения в залите на заведенията за хранене и развлечения, а в игралните зали и казина и заведенията с изцяло нощен режим на работа ще се допуска цигарен дим без необходимостта от обособяване на самостоятелни помещения. Ще се допуска пушене и на стадионите и в специални помещения на летищата.

Още по темата

Предвижда се собствениците на заведения, в които се допуска тютюнопушене, да уведомяват за това регионалната здравна инспекция, която да следи за спазването на закона.

Предложението на левицата предвижда приходите от осъществяване на контрола по спазване на забраната и ограниченията за тютюнопушене да се използват за финансиране на Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето в България.

Стефани Михайлова от ГЕРБ заяви, че не пушенето, а правото на защита от вторичен тютюнев дим  е неоспоримо конституционно право. Ние трябва да решим чий избор трябва да защитим - дали на този, който иска да прекара приятно с цигара в ръка, или на този, който иска да си пази здравето, каза Михайлова.

Депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев заяви, че не подкрепя проектите, защото те са ретроградни и неаргументирани и са голяма крачка назад в контекста на стремежа за подобряване на здравния статус на населението. Това е проект, който дискредитира евроатлантическия път на страната след този за забрана за продажба на земя на чужденци, каза народният представител.

Няма икономически аргументи в модерния свят, които да доминират над здравната целесъобразност и цената на човешкия живот. Предложението е популизъм, заяви депутатът и призова депутатите да бъдат мъдри.

Депутатът от левицата Петър Мутафчиев заяви, че няма да подкрепи законопроекта за частична отмяна на забраната за пушене, защото става въпрос за принципна политика. Ще продължим ли да подкрепяме политиката, която решихме да прокарваме в здравеопазването по отношение на тютюнопушенето – една обща политика на ЕС, или ще продължим да се отказваме с всяка една година?”, попита той.

Мартин Захариев от „Коалиция за България“ предложи дебатите да се прекратят, защото, по негови думи, те нямат смисъл, когато едната страна носи аргументи, за да убеди другата. Ние ще излезем от партийните си обувки и ще гласуваме по собствената си съвест. Демокрацията е да приемем решението на мнозинството. Каквото залата реши, това ще се случи. Това е нашият изпит за демокрация”, коментира той.

Заместник-председателят на НС обаче обяви, че правилникът на парламента не позволява прекратяване на дебати при първо четене на законопроект и обяви почивка.

Дебатите продължиха* с изказване на депутата от ГЕРБ и бивш министър на здравеопазването Десислава Атанасова. По нейно мнение връщането на тютюнопушенето на обществени места е една "отвратителна идея". Като припомни, че има нарочно решение на ВАС по отношение на община Кюстендил при въвеждането на пълната забрана за пушене там. Според решението на съда правото на тютюнопушене не е право, което да е защитимо от Конституцията.

Всички аргументи на лекарите са верни. Законопроектите предлагат да има право на избор. Предлагаме да има помещения, в които непушачите могат да не влизат, заяви Станислав Станилов от „Атака”.

Когато нямаме единно мнение за тютюнопушенето на закрито, забраните ще бъдат нарушавани. Помните какво беше положението със задължителното слагане на колани в автомобилите, заяви Лъчезар Иванов от ГЕРБ.

По статията работиха: автор Евгения Маринова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
3
 
3
преди 7 години
Направиха един проблем за решаване, няколко месеца ни занимаваха с него, и сега го "решиха". Като в казармата. Сила * преместване = работа.
1
 
11
 
2
melon до: data
преди 7 години
Абсолютни ***!
1
 
19
 
1
преди 7 години
Няма профилна снимка
Най-важната тема в българското общество - дали да се пуши или не в кръчмите ! *** !!!!!!!!

Още от