Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Българите са най-неудовлетворени от живота си в ЕС

По-голям дял хора изразяват неудовлетвореност от материалното си положение, жилищата, работата, сигурността, околната среда, показват данни на Евростат

Българите са най-неудовлетворени от живота си в ЕС

Снимка: БТА

Българите са най-неудовлетворената от живота си нация в рамките на Европейския съюз (ЕС), показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Общо 54% от българите изразяват ниска удовлетвореност от качеството си на живот спрямо спрямо 16,4% в ЕС. Най-удовлетворени са гражданите на Финландия и Ирландия – и в двете страни делът на силно неудовлетворените е под 10%, а на силно удовлетворените и средно удовлетворените е почти равен.

Над 70% от българите изразяват неудовлетвореност от материалното си положение. Средният годишен еквивалентен доход в България достига 3590 евро спрямо 16 843 евро в ЕС.

Най-високи е средният годишен доход в Люксембург – 40 270 евро, а на второ място е Дания с 30 717 евро.

Най-ниският среден годишен еквивалентен доход обаче е в Румъния – 3284 евро. Въпреки това малко над 25% от населението там посочва, че е в лошо материално положение. Почти 62% смятат, че са в средно задоволително материално положение.

Що се отнася до жилищата, делът на българите, които живеят в претъпкани жилища, обитавани от повече от две поколения, достига почти 42%. Над 46% от населението не е удовлетворено от жилищните условия, с които разполага. Средното за ЕС ниво е съответно 17,1% и 16,1%.

Над една трета от българското население не е удовлетворено и от работата си, само 18% са силно удовлетворени, а 45% - средно удовлетворени. За сравнение, в ЕС числата са, съответно, 16,9%, 58,5% и 24,6%.

Над 94% от българите разчитат на свои близки в случай на нужда, но над една трета от населението изразява неудовлетвореност от личните си отношения. В ЕС 93% от населението разчита на свои близки при необходимост, но само 10% не са удовлетворени от личните взаимоотношения, които поддържа.

Над 50% от българското население не се чувства в сигурност и безопасност, сочат още данни. В ЕС делт е наполовина по-нисък. Едва малко под една трета от българите вярва на съдебната система, но пък 51% вярват на Европейския парламент. В ЕС тенденцията е обратната – по-високо доверие в местната съдебна система и по-ниско – към Европарламента.

Българите са най-неудовлетворената нация и по отношение на околната среда – 59% спрямо 20% в ЕС.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

3
 
2
 
6
преди 6 месеца
Аз съм удовлетворена от работата-доходите, жилището, стандарта на живот, взаимоотношенията. Не се чувствам удовлетворена от уменията, познанията на управляващите, политическото им поведение, ценностната им система, част от политиките в определени отрасли които се водят. А съм млада, средностатистически интелигентна и Д-р.Ватников, с това не се свиква, определено. Те затова и масата млади и умни не са вече у нас.
3
 
7
 
5
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Бай Ганьо винаги си е бил мрънкач, а и години наред го учиха, че да мрънкаш, да се подмазваш, да гепиш и да врътнеш далаверка са хубави качества.
После дойдоха пеомените и тези "настройки" на мозъка почнаха да вредят.
Младите и умните свикват, особено тия, дето бачкат и пътуват.
Лузърите си се оплакват.
1
 
1
 
4
mistt до: Бидонойл
преди 6 месеца
4
 
16
 
3
преди 6 месеца
Никъде не се пише за масовото застрояване на градовете.Строят се нови блокове между старите,блок да блок на по 8-16 етажа на десет метра един от друг , с тротоар от 2 плочки и без парко -места.Унищожиха се градинките ,няма место за децата да излязат ,невъзможно е да се ходи,камо ли майка с бебешка количка да мине,да не говорим за колите ,за които няма място и са паркирани по тротоара и плащаме сини зони,мърсотия ,шум и прах. .Безобразията в градовете и престъпленията са видиме с просто око ,както и неволите на гражданите.Това не е ли достатъчно!
6
 
11
 
2
ing5rov до: Бидонойл
преди 6 месеца
в твоя рай , на троловете...

Още от Начало
Кадър на деня за 21-и септември