Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Норвегия се подготвя за по-лоши търговски условия с Великобритания

Според министъра на търговията на скандинавската страна това предстои, когато Обединеното кралство напусне вътрешния пазар на ЕС

Норвегия се подготвя за по-лоши търговски условия с Великобритания

Снимка: Odin Jaeger/Bloomberg

Норвежкият бизнес трябва да се подготви за по-лошите търговски условия с Великобритания, когато страната излезе от единния пазар на Европейския съюз в края на тази година, заяви министърът на търговията на Норвегия в четвъртък.

Великобритания е най-големият търговски партньор на Норвегия, като през миналата година скандинавската страна изнася за Обединеното кралство стоки на стойност 181 милиарда норвежки крони (19,55 милиарда долара), като петролът и газът представляват 82% от общата сума.

Норвегия не е в ЕС и Великобритания напусна блока на 31-и януари, но и двете страни продължават да търгуват по същите правила за вътрешния пазар на Европейското икономическо пространство (ЕИП), състоящо се от държави-членки на ЕС и ЕАСТ (Европейската асоциация за свободна търговия).

Още по темата

„Нашето споразумение (с Великобритания) за съжаление няма да може да замени споразумението за ЕИП и бизнес общността трябва да се подготви за факта, че ще изпита нови търговски бариери, когато Великобритания напусне вътрешния пазар“, заяви министърът на търговията и промишлеността на Норвегия Иселин Нибьо, цитирана от Ройтерс.

Норвегия търси същия достъп до пазара на Обединеното кралство за своя бизнес както ЕС, включително за морската и отбранителната промишленост, както и същите правила относно безопасността на храните и ветеринарната медицина, се казва в съобщение на министерството.

Норвегия иска да продължи да се ползва с нулеви мита за всички индустриални стоки, изнасяни за Великобритания, но тя също така иска напълно свободна търговия с морски дарове, което би било подобрение от сегашната ситуация, при която Норвегия трябва да спазва определените квоти на ЕС, добави Нибьо.

„Великобритания е важен пазар за много норвежки експортни компании и те доставят стоки и услуги до Норвегия на стойност милиарди“, каза тя и добави:. „Когато Великобритания излезе от европейския вътрешен пазар, вече няма да имаме общи правила за играта и трябва да започнем от нулата“.

По статията работи: Радостина Ивчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Начало
Илияна Йотова призова за оставката на Деница Сачева