IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аксел Вебер: Консолидирането на европейския банков сектор е неизбежно

Според председателя на борда на директорите на UBS е наложително всички държави да въведат структурни реформи

20:57 | 18.04.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Аксел Вебер. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Аксел Вебер. Снимка: Архив Ройтерс

Консолидирането на европейския банков сектор е неизбежно въпреки най-добрите усилия на правителствата да подкрепят и спасят някои от по-малките и слаби играчи в сектора. Това заяви Аксел Вебер, председател на борда на директорите на швейцарската банка UBS, цитиран от CNBC.

„По-малко печелившите банки в Европа ще бъдат изправени пред това предизвикателство – контрол над печалбата – продължителен период от време. Затова смятам, че консолидирането в европейския банков сектор ще се случи въпреки опитите да се избегне чрез решения на националните правителства“, казва Вебер.

От началото на годината акциите на банките в Европа поевтиняват заради опасенията, че прекалено облекчената парична политика ще навреди на печалбите им, припомня телевизията. Затова според Вебер малките банки ще продължат да изпитват трудности. 

„В Европа има много банки и човек може да очаква да види залеза на някои по-слаби играчи на пазара, като техните клиенти ще започнат да мигрират към по-големи и по-силни банки“, казва той във Вашингтон, където се провежда пролетната среща на Международния валутен фонд (МВФ).

“Днес много спасителни програми пречат това да се случи, така че макар и банките вече да не говорят за фалити, проблемите с печалбите вероятно ще елиминират някои от непечелившите или по-малко печеливши банки”, допълва Вебер.

Според него обаче новите регулации затрудняват по-големите банки да придобиват по-малките си конкуренти. „Вече сме изправени пред свиване на баланса ни“, казва той.

Вебер смята, че по-силните играчи трябва да могат да придобиват по-малките и да интегрират в бизнеса си. Това би им дало по-голяма клиентска база, би създало синергия на разходите и повече печалба, твърди банкерът.

„В този смисъл Европа трябва да продължи напред, а банковият сектор – да се консолидира“, казва Вебер.

„Промените, които бяха необходими за стабилизирането на европейската икономика, отиват далеч отвъд банковия сектор“, посочва Вебер и допълва, че всички европейски държави трябва да въведат структурни реформи.

“В момента Европа е прекалено фокусирана над ултрахлабавата парична политика. Всички знаем, че структурните реформи имат дългосрочни предимства, но имат своята цена в краткосрочен план“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 17 rate down comment 1
abdul
преди 8 години
Добре дошли в модерния социализъм, планова икономика, и пълен контрол над личната собственост от ЕС чрез БАНКАТА.От тук нататък европа я чака мъчен социализъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още