IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИДИЛ и петролът

Терористичната организация може да се възползва от изтеглянето на американските сили и от турската агресия срещу кюрдите и да си върне своя основен източник на приходи

13:40 | 31.10.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

ИДИЛ загуби халифата си. Прословутата терористична организация, към която само преди няколко години изпитваха ужас дори най-големите световни лидери, докато се сдобиваше с все повече и повече земя в Близкия Изток, сега е изтласкана в ъгъла. Ислямска държава остана с една малка ивица земя, която нарича свой дом, отново там, откъдето тя възникна в Сирия. Само защото ИДИЛ се е свила териториално, не значи обаче, че мощта ѝ е изчерпана, пише Харли Заремба.

Това, което липсва на Ислямска държава са парите в брой. 

„Въпреки че подкрепяните от САЩ сили изтръгват последната ивица територия на Ислямска държава в Сирия, САЩ и техните съюзници са далеч от разрушаването на икономическата империя на терористичната организация“, пише сайтът Atlantic.

Защото ИДИЛ продължава да борави с милиони долари седмично.

Според Atlantic организацията продължава да има достъп до стотици милиони долари, според оценките на експертите, и може да разчита на добре изпипана и проверена стратегия.

Някои ще зададат въпроса откъде е това нейно богатство...

Отговорът е лесен – петролът.

Чрез експлоатация, принудителен труд и кражба от петролните кладенци на територията на Ирак и Сирия, контролирана от терористични фракции, в комбинация със система за налагане на данъци на гражданите в периода на управлението на Ислямската държава.

Анонимен източник - високопоставен иракски служител по сигурността, споделя пред репортери от Atlantic, че чрез тези стратегии за печелене на пари Ислямска държава успява да привлече около милион щатски долара на ден, „превръщайки групата в най-богатата терористична организация в света".

Въпреки че загубата на територия ограничава достъпа на ИДИЛ до петрола, това ограничава в същото време разходите на организацията за поддръжка, заплати и други финансови тежести.

Това не е новина.

Наясно сме, че Ислямска държава изнася ресурси от своите пълни с петрол територии и забогатява от тази си дейност.

САЩ водят агресивна кампания за ограничаване на паричния поток на организацията от 2014 г. насам, но постигат само умерен успех.

Организацията все още разполага с широка мрежа от операции за пране на пари и сделки на черния пазар.

В края на 2016 г. WikiLeaks публикува множество данни от почти 58 000 имейла, изтичащи от личния акаунт на тогавашния министър на енергетиката на Турция Берат Албайрак, които разкриват, че Албайрак има огромни познания и съучастие в Powertrans, компания, която е внасяла петрол от нефтени находища, контролирани от ИДИЛ.

Това е оказа забележително разкритие не само поради факта, че отбелязва държавно съучастие в продажбата на откраднатия петрол на Ислямска държава в Турция, пренасочването му от черния пазар в турската икономика, но и това, че съучастието преминава почти през цялата турска власт - Албайрак не е само правителствен служител, той е и зет на турския президент и съюзник на САЩ Реджеп Ердоган.

Но дори за 2016 г. това не е новина.

Публикациите просто доказаха вече съществуващите твърдения.

Да, ИДИЛ беше изтласкана през последните години, но когато американският президент Доналд Тръмп обяви по-рано, че ще изтегли всички свои войски от Сирия, целият този напредък беше поставен в изключително несигурно положение. Без подкрепата на американските войски, кюрдските им съюзници ще бъдат оставени на милостта на Турция, без да могат да продължат експанзията срещу Ислямска държава в Северна Сирия.

Това ще доведе до много последици, повечето от които ще дадат зелена светлина на Ислямска държава отново да стане активна на международно ниво.

От друга страна трябва да се отбележи, че Тръмп обоснова своето решение за изтегляне на американските войски от Сирия именно заради петрола. Президентът заяви пред Ройтерс, че Пентагонът обмисля да задържи в района някои американски части близо до петролните кладенци, за да попречи на ИДИЛ да се сдобие отново с достъп до този ресурс.

Дори без достъп до петрол Ислямска държава вече е събрала стотици милиони долари. Ако все пак тя успее да си върне достъпа до находищата в Северна Сирия, това ще има тежки последици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 0
Grosss
преди 4 години
Като тръгнем по пътя на парите ясно ще видим кой създаде и финансиратова чудо наречено Ислямска държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 1
дядя Вова
преди 4 години
Няма значение къде.Важното е, където има сирийски и иракски петрол, да има американски танкове. Което и се случва към момента.Статията както почти всички други си е чиста проба пропаганда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 1
Achtung
преди 4 години
"Ислямска държава остана с една малка ивица земя, която нарича свой дом, отново там, откъдето тя възникна в Сирия. Само защото ИДИЛ се е свила териториално,"Къде се намира тази ивица земя?!? Март месец падна и последното село под контрола на ИДИЛ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още