IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков получи награда на „Форбс"- Румъния за опазване на финансовата стабилност

Кризата премахна разделението „Изток-Запад" в Европа, като в бъдеще ще се говори за финансово и икономически стабилни и нестабилни държави, изтъкна финансовият ни министър

10:15 | 19.10.11 г. 16
Дянков получи награда на „Форбс"- Румъния за опазване на финансовата стабилност

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков беше удостоен с международната награда на „Форбс"-Румъния „за изключителен принос в опазването на финансовата и икономическа стабилност в условията на най-тежката криза от десетилетия насам”, похвалиха се от министерството на финансите.

България и Полша бяха страните, отличени с престижната награда на тазгодишния международен форум, организиран от „Форбс" и румънския вестник „Адевърул".

„Тази награда е признание за цялото правителство и усилията, които положихме през последните две години, въпреки нелеките условия", каза вицепремиерът.

Кризата премахна клишето на разделението „Изток-Запад" в Европа и това разделение няма да се върне повече. В бъдеще ще се говори за финансово и икономически стабилни и нестабилни държави, подчерта в изказването си българският финансов министър.

Според Дянков в началото на всяка криза пазарите обикновено свръхреагират и правителствата също трябва да действат своевременно. Правителствата на някои държави от ЕС не действаха по този начин, което доведе до сериозно задълбочаване на проблемите там, каза в лекцията си в румънската столица на тема „Европа и дълговата криза: мерки за финансова стабилност в националните законодателства" Симеон Дянков.

Той подчерта, че българското правителство има смелостта да намали с 15% публичните разходи още след встъпването си в длъжност в разгара на кризата през 2009 г., след което съумя да не вдига преките данъци, за да не увеличи допълнително тежестта върху бизнеса и домакинствата.

Симеон Дянков припомни още, че в началото на годината правителството предложи ограничаване на публичните си разходи до 40% и праг на бюджетния дефицит от 2% от БВП, заложени в Пакта за финансова стабилност.
„Правителственият ни дълг е 15% от БВП и страната ни не е застрашена от дълговата криза", посочи още финансовият министър.

Във форума в Букурещ участие взеха още румънският премиер Емил Бок, финансовият министър на страната Георге Яломитяну, заместник-финансовият министър на Полша Кржищоф Валенцак, водещи икономисти и представители на бизнеса от региона.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 1
all_trader2
преди 12 години
Симеон Дянков - ОПАСЕН ЗА ДЪРЖАВАТА НЕКАДЪРНИК И РОДООСТЪПНИКпсиходиспансера му приляга най-добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 4
global_dj
преди 12 години
ОчевАдно не си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Истината е една: Пълна гавра с българските граждани! На луди ни правят до последно! В България НЕ Е ВАЖНО, кой за кого гласува! ВАЖНОТО е кой брой гласовете!!! С гласуване нищо не може да се промени!Това с гласуването си е просто един Цирк. Цирк до последно - на тълпата са и нужни кебапчета и зрелища и управляващите ни бандити са достатъчно толератни да не ни лишават от това. Може да ходим полугладни, полуоблечени, полуизкукали, но без емоции не оставаме. Конграчулейшън(както казва Борисов)....."Първокласна порода стадо".....качествен материал, породата е супер! Конграчулейшън на всички с новият американски президент Плевнелиев!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 10
global_dj
преди 12 години
Абе Патилане, ти нормален ли си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 12
Патилан
преди 12 години
Тоя Дянков, трябва да е в психиатрията, а не в правителството!!!Тоя, че е луд луд е, ама трябва ли да го търпим...?Единственият цирк, съставен само от клоуни е "Цирк Борисов". А този Дянков е между най-смешните. Умен като попово прасе.Този Хабер си няма от света. Хабер си няма даже, че земята се върти!!!"Дай на простака власт и му гледай сеира" !Този Дянков, го използват само, за да задоволяват нуждите на тълпата от "хляб и зрелища".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 12
Патилан
преди 12 години
А поради липса на пари тук умират хора. Липсата на пари накара Симеон Дянков да вдигне пенсионната възраст. А в Турция тя е 45 г. за жените и 47 г. за мъжете. Толкова щастливо си живеем, например след новината, че отново няма да вдигат пенсиите от Дянков.......има и друга, за това как, младежи са убили старец за СЕДЕМ ЛЕВА! В България в момента най-процъфтяващият бизнес е "Гробищният бизнес" и това е факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още