IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция обяви, че финансовите ѝ резерви са почти изчерпани

Страната обмисля замяната на съкровищни бонове на стойност 5 млрд. евро с нови при падежа им през следващата седмица

17:35 | 09.11.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Гърция обяви, че финансовите ѝ резерви са почти изчерпани

Гърция бързо изчерпва наличните средства, докато очаква следващия транш от 31,5 млрд. евро от втория спасителен пакет за страната, който е на обща стойност 130 млрд. евро и който ѝ позволява да се задържи на повърхността, заяви гръцкият заместник-министър на финансите Христос Стекурас, цитиран от Ройтерс.

„Ситуацията с кешовите резерви на държавата е на ръба“, каза Стекурас. „Този факт създава условия за задушаване на икономиката“, добави той.

По-рано днес източници от гръцкото министерство на финансите заявиха пред Ройтерс, че страната обмисля през следващата седмица, когато настъпва падеж на съкровищни бонове на стойност 5 млрд. евро, да ги замени с нови заради вероятното забавяне в превода на транша.

Късно вечерта в сряда гръцкият парламент прие с незначително мнозинство поредния пакет от мерки на строги икономии на стойност 13,5 млрд. евро за следващите 2 години, който трябва да ѝ помогне да постигне бюджетните цели, заложени от кредиторите като условие за отпускане на помощта. Самото приемане в парламента бе поставено като условия за превода на транша от 31,5 млрд. евро.

Отпускането на средствата обаче трябва да бъде одобрено от съвета на министрите на държавите-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа), като негово заседание е насрочено за 12 ноември. Вече обаче се появиха информации, че вземането на решение по въпроса може да бъде отложено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
petergos
преди 11 години
е то това е ясно на всички!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още