IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма да има пари за великденски надбавки за пенсионерите

От 1 април пенсиите се вдигат, но това отваря нов казус по отношение на границата на доходите за енергийните помощи, отчита служебният социален министър

10:35 | 29.03.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Няма да има пари за великденски надбавки за пенсионерите

Не е възможно да бъдат отпуснати великденски надбавки за пенсионерите, категорична беше социалният министър Деяна Костадинова. Основната част от тези около 41 млн. лева, които служебното правителство ще отдели за социално подпомагане на най-уязвимите българи, ще бъдат насочени към трайно безработните, уточни тя пред "Нова телевизия".

„В тази сума, която освободихме, не бихме могли да включим великденски надбавки“, отбеляза социалният министър.  Тя подчерта обаче, че от 1 април пенсиите ще бъдат увеличени и има готовност за разплащане в съответните срокове.

Възникнал обаче въпросът как да се процедира, тъй като след скока част от пенсионерите няма да могат да получат следващия отоплителен сезон енергийни помощи, защото ще надхвърлят границата, до която парите се отпускат.

„Това се оказа предизвикателство – как да посрещнем този казус. От една страна, имахме желание да отворим границата, за да може тези пенсионери да влязат в праговете за енергийно подпомагане, но веднага бяхме обвинени, че залагаме дългосрочни мерки, които прехвърляме на следващото правителство. Но това не означава, че се отказваме от идеята. Колегите работят и имат вариант, с който с една малка промяна в наредбата ще дадем възможност тези пенсионери, които надхвърлят границата, отново да бъдат подпомогнати в следващия отоплителен сезон“, разясни Костадинова.

Във връзка с постановлението на Министерския съвет за отпускане на близо 41 милиона лева за програми за заетост, за изплащане на обезщетения и помощи за домакинствата Костадинова обясни, че тези пари ще дойдат основно от издръжката на министерствата.

По нейни думи почти 20 милиона лева идват от строежа на автомагистрали. Костадинова обясни, че след задълбочен анализ в строителството министерство и в АПИ е установено, че тези пари няма да могат да бъдат усвоени до края на годината и затова е по-добре да отидат в помощ на бедните хора.

Министърът отхвърли и обвиненията, че заради осигуряването на тези 41 милиона лева може да има нови безработни и стачки или да бъдат засегнати планирани инвестиции. „Направили сме разчетите така, че по никакъв начин да не бъдат засегнати инвестиции, които са планирани и тези, които могат да бъдат изхарчени до края на годината“, посочи тя. 

„Основната част от парите трябва да бъдат насочени за заетост, тъй като това е най-продуктивният начин да бъдат подкрепени безработните, да се върнат на пазара на труда. По този начин, от една страна, инвестицията, която държавата прави в тази уязвима група, е инвестиция срещу продукт – те получават доходи от труд, плащат социални осигуровки, плащат здравни осигуровки, не се маргинализират и остават на пазара на труда”, обясни още социалният министър.

Подкрепени ще бъдат дълготрайно безработните, обезкуражените лица, които могат чрез програмата „От социални помощи към осигуряване на заетост” да бъдат включени към пазара на труда. По думите на Костадинова могат да се подкрепят майките с малки деца, за да се върнат отново на работа, хората с увреждания с цел осигуряването на тяхната заетост, както и хората, които искат да започнат малък и среден бизнес.

"Най-спешната задача на правителството е да не разрешим корабът да потъне. Имаме обаче и по-амбиционата задача, след като успеем да закрепим положението, да започнем да работим и върху дългосрочните мерки", увери Деяна Костадинова.

Още новини от България можете да намерите в Dnes.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 0
Императорът
преди 11 години
Марком - "трайно безработен" е официалната професия на *** !!! С една дума, според тая личност на снимката (няма да я охарактеризирам по подробно) пари за съсипалите се с цял живот труд възрастни хора няма, но за отказващите да работят "роми" има и винаги ще има !!!!Не мога да разбера тия пишман политици осъзнават ли върху какво буре с барут са седнали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
MarkoM
преди 11 години
А коя група са "трайно безработни" - това е понятие с доста широко тълкувание - трайно безработни поради липса на ценз, поради възрастови причини, поради липса на работни места, поради мързел, поради нерегестрация в бюра по труда, поради "културни различия на средата" и т.н.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още