IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната каса няма да изплати на болниците близо 500 хил. лв.

Пациентите е трябвало да бъдат лекувани в извънболничната помощ, смятат от касата

17:47 | 17.12.13 г. 1
Здравната каса няма да изплати на болниците близо 500 хил. лв.

Националната здравноосигурителна каса няма да изплати на болниците близо 500 хил. лв. за извършени хоспитализации. Причината - пациентите е трябвало да бъдат лекувани в извънболничната помощ, каза управителят на здравната каса Румяна Тодорова.

Нарушенията са открити в рамките на едноседмична проверка на всички лечебни заведения в страната през месец ноември, съобщи БТА.

В болниците са били лекувани пациенти, за които не се е налагало болнично
лечение, като най-голям ръст на такива случаи има в болницата в Габрово и в столичните болници Александровска и "Сердика", посочи Тодорова.

Свръххоспитализация не е имало в малките болници, както и в областите Монтана, Силистра и София-област, отчете тя. Проверките ще продължат.

Най-голям ръст на хоспитализациите има в УМБАЛ „Александровска” и МБАЛ „Сердика”. Болниците, които са си позволили да харчат най-много през октомври и ноември са също така специализираните болници за рехабилитация, където преизпълнението е над 150%.

Управителят на здравната институция отбеляза, че за месеците октомври и ноември лечебните заведения са отчели с по 20 млн. лв. повече отколкото през 2012 г. „Аз нямам обяснение на този ръст на отчетите. Нито имаше епидемиологична обстановка тези два месеца, нито съм чула някой да говори за грип, за някакви инфекции”, каза тя.

Тодорова посочи, че в малките болници има най-малък ръст на хоспитализациите. Проверките са установили, че там доста стриктно са си спазвали договорите, които са разписвали в началото на годината. „Те нямат преизпълнение, но въпреки това влизат под общия знаменател и получават по-малко пари, което не е честно”, каза тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Ами що касата не вземе да лекува хората, така и така разбира от всичко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още