IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Засилен интерес към жилища за над 100 хил. евро отчитат брокери

Цените през първото полугодие не се променят съществено, в София средната стойност е около 700 евро/кв. м, според "Адрес"

14:11 | 17.07.14 г. 36
<p>
	Купувачите във високия сегмент се активизират, казват от &quot;Адрес&quot;. <em>Снимка: www.freeimages.com</em></p>

Купувачите във високия сегмент се активизират, казват от "Адрес". Снимка: www.freeimages.com

Жилищата на стойност над 100 хил. евро отново привлякоха вниманието на купувачите в края на първото полугодие на 2014 г., сочат данни на агенцията за имоти "Адрес". През май и юни сделките за имоти над тази цена, сключени с посредничеството на компанията, са представлявали над 15% от всички, докато в началото на годината са формирали дял от около 7-8%.

Според брокерите се скъсява и периодът на сключване на сделка – в последните месеци около 1/3 от покупките са реализирани в рамките на 30 дни. В началото на годината за такъв срок се сключваха под 20% от сделките.

„В последните месеци поведението на важна група купувачи е недвусмислено – те вземат бързи решения, плащат повече и инвестират в големи имоти. По всичко личи, че тези клиенти бързат да купят имот. Хората с по-добри финансови възможности обикновено първи се ориентират спрямо промените в икономическата обстановка и търсят най-разумния ход, което е основна причина за активизиране във високия сегмент”, казва Георги Павлов, изпълнителен директор на „Адрес“.

„Българите с по-скромни бюджети стандартно имат нужда от повече време, за да вземат решение – те разполагат с по-малко информация и опит и не реагират така бързо на икономическите промени и новините около банките. Това е причина активността в ниския и средния сегмент да се задържа стабилна през цялото полугодие”, допълва Павлов.

Жилищата, закупени с цел инвестиция за периода януари-юни, са приблизително 12-13%, сочат още данните на компанията.

В същото време с 5% намалява броят на хората, които продават жилището си, за да погасят кредит – при 7% в началото на 2014 г. през юни едва 2% от продавачите се разделят с имота си, за да покрият задължения към банка. Расте делът на хората, които продават жилището си, за да се преместят в друго.

Активизирането на сделките за по-скъпи имоти проличава и в растящия интерес към по-големи жилищни площи. Около 1/3 от продадените през периода апартаменти са тристайни, а през юни делът им скача до 40%. Сходни са и процентите при двустайните жилища, докато покупките на едностайни апартаменти представляват около 9,5% от всички.

Последна актуализация: 16:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 5 rate down comment 3
studioaa
преди 9 години
Още една справка Price to income ratio (отношение на цената на имотите към годишния приход за някой градове:1. Лондон - 162. Париж -18 (по-скъпо от Лондон)3. Мюнхен - 12 (по-евтино от Лондон)4. Цюрих - 10 (по-евтино от Мюнхен)5. Женева -9 (по-евтино от Цюрих)6. Стокхолм - 117. Мадрид - 138. Москва - 259. Белград - 1710. София - 13(по-скъпо от Мюнхен, Стокхолм, Цюрих, Женева)11. Варна - 12(по-евтино от София)12. Берлин - 7 (евтинджос)13. Ню Йорк - 9 (да не в вярване направо, но имотите в Ню Йорк са по-евтини от тези в София)14. Токио -12 (това е смешен град, щом София го бие по цени на имотите).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 9 rate down comment 2
pepince
преди 9 години
Засилен интерес към жилища за над 100 хил. евро ...сънищата по принцип са безплатни, но постоянното бълнуване :) може да доведе до трайни психични отклонения...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 2
studioaa
преди 9 години
С пост 19 показваш, че си абсолютно неграмотен, пълен ***, или изобщо не разбираш английск. КОЛКОТО ПО-ГОЛЯМ Е ТОЗИ КОЕФИЦИЕНТ, ТОЛКОВА ПО ДОСПЪПНИ СА ИМОТИТЕ, А НЕ ОБРАТНОТО. Очевидно е, че доспъпност от 0.9 е много по-лоша от доспъпност 1.75 и от 1.51, а не обратното.Препоръчвам ти езиков курс, което момче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 8 rate down comment 4
studioaa
преди 9 години
Посочил си коректни цени но си направил 100% грешни изводи.Мюнхен е най-богатата част на Германия и след като си платиш данъка върху приходите ще ти останат към 2200 евро чисто. Според числата които си представил 1 кв. м = 2 месечни заплати. Но пропускаш, че 1 кв.м в Мюнхен като площ = 1.4 кв.м в София, а като качество се равнява са супер лукс тук. У нас съпоставимата цена на тази площ е към 1500 евро, а не 700 евро. У нас това е 4 месечни заплати. Значи да обобщим:1 кв. м в Мюнхен струва 2 месечни заплати след данъци1 кв. м в София със същото качество струва 4 месечни заплати след данъциЕ къде е скъпо, а къде е евтино??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 4
kalendar
преди 9 години
и още нещо-покажи средните доходи СЛЕД данъци. Щото в Германия средният доход е около 2000 ЕУ, а във Великобритания е една идея нагоре. Карам по спомен, та може и да бъркам, но грам не е тая глупост, ***, която си избълвал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
Не мога да издиря за ипотеките линк, ако искаш - дай да видим списъка с държавите кое и как, ***. Покажи да ти се посмея още малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
http://goo.gl/pY9tW4 а ето ти и линка, че забравих.А това е за Мюнхенhttp://goo.gl/9aH6p9Ето ти и цитата(имай предвид, че немската статистика, както можеш сам да се досетиш, за разлика от нашата не е изкривена-т.е. квото четеш-това е):"Apartment prices in Munich were the most expensive in the region, with a median price of ?4,025 (US$ 5,482) per sq. m., up by 10.56% from the previous year. One- and two- family houses are also expensive, increasing by 6.51% to ?2,995 (US$ 4,079) per sq. m."Само да знаеш-тия цени на кв.м. в момента са постижими в БГ само за една шепа имоти. Даже не улици, а само имоти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 6
kalendar
преди 9 години
между другото-Унгария има 1.01(ПРОДЪЛЖАВАЙ ДА ИМАШ НАУМ, ЧЕ Е ИЗКРИВЕНА СТАТИСТИКАТА ЩОТО КРИЕМ ДОХОДИ-НЕЩО КОЕТО НАДАЛИ УНГАРЦИТЕ ПРАВЯТ В ТАКИВА РАЗМЕРИ!), Южна Корея-1.06; Италия-1.06; Израел -1.31;В Швеция имат програми за жилища и са на практика подсигурени от държавата(в смисъл, че не можеш да останеш на улицата даже и да искаш). И това се постига с данъци, които могат да стигнат до 60%. И даже така Швеция има 1.51. ***-почни да четеш. Във Франция е 1.39. От нашите съседи-Сърбия-0.65 Румъния(и тия може би крият доходи)-0.82; Хърватска-0.84; Турция -1.09...стига ли???И да посоча и какви са границите-Гана-0.17 и Щатите-5.61Имай предвид, че в щатите обхваща и места, където даже град Две могили ще е скъп, в сравнение с тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 8
kalendar
преди 9 години
...не мери точно поради една много проста причина-в БГ масово се крият доходи, та трябва да сме с поне едно 20-30% по-нагоре) Великобритания има 1,74 срещу 1,04 за България.Апартамент в София-20 000 ЕУ(гарсониера в краен квартал). За 300 000 в Мюнхен какво ще си купиш?Къща в Лондон (не в предградията!!!) НЯМА НИКАКЪВ ШАНС даже да те заведат на оглед, като им кажеш за каква цена търсиш:) За 400 000 паунда(казвам го като човек живял там и интересувал се от имоти през целият ми живот) има тристайни апартаменти. Та, ***-оправи си стойностите. Щото аман от антикомунисти, дето два реда не са прочели, ама се обаждат от галерията. ВСЕКИ мой пост, който четеш за НИ го разглеждай като човек, който прави между една и пет сделки на седмица. Не като посредник, а като купувач или продавач. По принцип, на нещастници като теб трябва да почна да взимам пари, за да ги съветвам. ЗА ДА НЕ ЗАБРАВИШ ДА ТЕ ВЪРНА ПАК КЪМ ВЪПРОСА-КОГА В БГ СТРОИТЕЛСТВОТО Е БИЛО 40% ОТ БВП
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 9
kalendar
преди 9 години
вие антикомунистите сте откровено ***:) пък ти си на чело, ***:)Аз отправих проста молба-да ми дадеш данни каква част от БВП на БГ е в строителство:)Освен това не ми казвай че 17% и 12% е голяма разлика, щото очевидно не е-покажи на всички държави в ЕС колко са процентите, *** и ще видиш, че ще попаднем в една група с Великобритания. Средната цена у нас, ***, не е 1200 лв., нито пък във Англия е 2100 лири. http://***.globalpropertyguide.com/Europe/United-Kingdom/square-meter-pricesТова е според офертни цени за най-важните градове(щото надали ще го прочетеш). Т.е. за България е СИЛНО завишено, защото тук всеки си предлага както му е кеф. ТАМ масово се предлагат само ликвидни или близки до ликвидните имоти. Или поне докато аз живях там беше така. Ако искаш друга информация-порови се из сайта има доста. И нещо не мога да зацепя-ти как ми отговори, *** на моя въпрос-КОГА СМЕ ИМАЛИ 40% БВП СТРОИТЕЛСТВО???? И КОЛКО Е В МОМЕНТА, ***? Освен това-именно според PAI(който
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още