IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава ли се голяма буря на световните борси?

Спад на американските индекси може да доведе до нулева доходност (спрямо сегашните нива) през следващите 10 години

11:10 | 19.12.14 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Задава ли се голяма буря на световните  борси?

Една от най-типичните грешки на борсовите играчи е да се подведат по собствените си усещания за движението на пазара. Например, след продължителен ръст на индексите много инвеститори вярват, че пазарите ще растат така и в бъдеще, особено когато значителен дял от финансовите им активите са в акции.

И обратно - тези, които не са се осмелили да купят акции, вярват, че индексите ще се сринат, тъй като според тях цените са нереално високи. Този факт кара инвеститорите, които са “седнали” върху много акции, да гледат самодоволно и иронично на останалите, защото те не са в играта. 

От разговорите ми с Пол Марсън (с когото се запознах на официалния старт на Monogram в Лондон) осъзнах, че в известна степен съм влязъл в ролята на самодоволния инвеститор. Пол е инвестиционен банкер с богат опит на макроикономист в институции като Bank of England, с продължителна кариера след това в JP Morgan и Goldman Sachs като инвестиционен банкер на високи позиции.

През тази година той става съосновател на Monogram, инвестиционен бутик, който управлява активи на богати инвеститори (минималната сума е 5 млн. долара), както и на Monogram Fund, където минималната вноска е 100 хил. долара.    

Анализът на пазара на Пол показва, че американските акции никога не са били по-скъпи, поради което има сериозен риск за срив на фондовите пазари. Така например, съотношението на капитализацията на американските акции спрямо брутния вътрешен продукт е 171%, ниво, достигано само в края на 1999 г., когато балонът при NASDAQ се спуква. Също така на рекордни нива са и парите, инвестирани в акции, които са взети назаем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 22 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
За съдържанието.. интересно е наистина, НО има един проблемПри прогнозата за времето, се опитваме да прогнозираме явления, които са такива откак свят светува. Зависимостите не се променят и това позволява да се учим от грешките и да създаваме все по-добър модел за предвиждане. С информационните технологии обхващаме и все повече информация и параметри и модела става много съвършен При пазарите са на лице самосбъдващи се прогнози. Т.е. ако изградим някакъв формален модел за предвиждане, той е възможно даже да работи добре, но на база този модел ще се определи нашето поведение на пазара, което пък променя пазара :) В началото, когато модела е непопулярен, влиянието му ще е пренебрежимо НО колкото по-популярен става, толкова повече самия модел ще влияе на пазара и така ще става по-неточен. Когато се превърне в стандарт, спекулантите логично търсят начин да избягат от масата, която е станала предвидима. С две думи, метеорологичните процеси не се променят, а пазарът се променя и още как.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
misanthrope
преди 9 години
г-н Леков, няколко чисто формални забележки "осъзнах, че в известна степен съм влезнал в ролята на " ВЛЯЗЪЛ пише се влязъл не влезнал. "комплицирани статичистически анализи" с две думи, ако не редактор, поен проверка на правописа (автоматизирана) все пак публикува се текст
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 2
Vladi666
преди 9 години
Отдалеч се вижда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 6
hevito666
преди 9 години
няма да е буря бе лаборантски *** , тайфун ще е - зануляващ !!!месец - април , година 2015 .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още