IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Карни: Членството в ЕС е благотворно за икономиката на Великобритания

Свободният трудов пазар може да стимулира растежа и да попълни недостига на квалифицирани специалисти, заяви гуверньорът на АЦБ

08:29 | 22.10.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Членството в Европейския съюз е благотворно за икономиката на Великобритания, заяви управителят на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни. Същевременно той изрази мнение, че ЕС трябва да се отнася по-справедливо към страните извън еврозоната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„Като цяло членството в ЕС прави по-открита и по-динамична британската икономика, но наред с това създава някои предизвикателства за валутната и финансовата стабилност, които АЦБ трябва да преодолява. Досега сме успявали да се справим с тях", каза Карни в реч в Оксфордския университет.

Заради чувствителността към въпроса за членството на Великобритания в ЕС, за което премиерът Дейвид Камерън ще свика референдум преди края на 2017 г., Карни подчерта, че не изброява плюсовете и минусите на членството, а говори за влиянието му върху дейността на централната банка. 

Великобритания може би е най-големият печеливш от единния пазар на 28-те страни в ЕС, каза Карни.

По другия голям проблем - имиграцията, той заяви, че свободният трудов пазар може да стимулира растежа и да попълни недостига на квалифицирани специалисти. Великобритания не е защитена от рисковете, произтичащи от Европа - тя понесе икономически щети, когато големите й търговски партньори в еврозоната затънаха в дълговата криза през последните години, продължи Марк Карни. "В резултат на по-голямата интеграция в ЕС и на кризата в еврозоната, предизвикателствата пред икономическата и финансовата стабилност във Великобритания се засилиха", каза той.

Речта на управителя на централна банка бе приветствана от привържениците на оставането на Великобритания в ЕС, които я възприеха като силно потвърждение на аргументите им, отбелязва агенцията.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
нещо не виждам разни референдуми и заплахи за излизане от ЕС .... :)) Хехе къде сте тръгнале прес просото бе Ингилизи ?? Тея бараби и дерибеи от ЕСто ше ви напраат дармадан само да сте шукнале или кривнале...... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още