IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pimco понижи прогнозата си за глобалния икономически ръст

Очакванията за икономическия ръст в Китай остават непроменени – между 5,5 и 6,5%

20:35 | 23.03.16 г. 1
Pimco понижи прогнозата си за глобалния икономически ръст

Инвестиционният фонд Pacific Investment Management Co. (Pimco) понижи прогнозата си за глобалния икономически ръст през 2016 г. от 2,6%, каквато беше прогнозата през декември, до 2 на сто, съобщи Bloomberg.

Миналата година световният БВП нарасна с 2,6%, а през 2014 г. - с 2,8%.

Когато някой погледне по света – номиналния и реалния ръст на БВП – е вероятно лихвените проценти да останат под историческите норми“, пише в доклада, съставен от управляващия директор Йоахим Фелс и главния инвестиционен директор за глобалния фиксиран доход Андрю Болс. 

Pimco понижи диапазона за ръста в САЩ до 1,75 – 2,25%, което е с 25 базисни пункта надолу в сравнение с прогнозата от декември. Средната прогноза на 78 икономисти, анкетирани от Bloomberg, е за ръст на икономиката от 2,1 на сто.

Инвестиционният фонд, който управлява 1,43 трилиона долара към 31 декември 2015 г., понижи прогнозите си и за Великобритания, еврозоната и страните от т. нар. БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

Перспективата за икономическия ръст в Китай остава непроменена – между 5,5 и 6,5%

Според авторите на доклада най-големите двигатели на глобалната несигурност вече са по-слаби, дори и когато перспективите за растежа се понижават. Те посочват, че цените на петрола се повишиха от рекордно ниските нива, достигнати през февруари, и може да достигнат 50 долара за барел.

„Централните банки в Европа и Япония изглежда крият съмнения за отрицателните лихвени проценти, след като откриха техните тъмни страни“, пише в доклада на Pimco. “Китайският юан, който засега е най-големият риск за глобалната икономика тази година, се очаква да поевтинее със 7% спрямо долара”, се казва още в текста. Според авторите обаче китайската валута ще отслабва „постепенно и подредено“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още