IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доставчици на платежни услуги няма да искат такси от потребители за справки

Депутатите приеха промени в Закона за платежните услуги

16:19 | 20.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Доставчиците на платежни услуги няма да могат да начисляват такси на потребители за достъп до отнасяща се до тях информация за съществуващи нареждания за периодични преводи и директни дебити. Това предвиждат приети на второ четене промени в Закона за платежните услуги и платежните системи, предаде БТА. 

В случай, че прехвърлящият доставчик на платежни услуги събира от потребителя такси при закриването на платежната сметка, те се определят в съответствие с изискванията на закона.

Финансовите загуби, включително такси и лихви, понесени от потребителя и произтичащи пряко от неспазване на задълженията от страна на доставчик, се възстановяват незабавно от него, предвиди парламентът.

Това не се прилага, ако неизпълнението е заради извънредни и непредвидими обстоятелства, извън контрола на доставчика. Или, когато той е действал в изпълнение на нормативно установено задължение съгласно законодателството на ЕС или на българското законодателство.

В достатъчен срок, преди потребителят да бъде обвързан с договор за платежна сметка, доставчикът на платежни услуги трябва да му предостави на хартиен или на друг дълготраен носител документ с информация за таксите, записа още законодателят.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още